Devisch: "Europa heeft probleem van betrouwbaarheid"
nieuwsMet de ontkoppeling van de premies wil de Commissie de landbouwers marktgerichter laten produceren. Devisch vreest echter dat het nieuwe systeem politieke consequenties zal hebben. Het is een kwetsbaar model omdat er voortdurend aan de uitgavenzijde kan beknibbeld worden. De bedragen zijn nog niet voor de eerste maal uitbetaald en men stelt de landbouwbegroting al in vraag, zo luidt het.
Bij de ontkoppeling hebben zowel Vlaanderen als Wallonië gekozen voor het historisch model. Dat betekent dat de bedrijfstoeslag wordt berekend op basis van het verleden. Devisch is blij met deze keuze. Een flat rate-premie herverdeelt de premies zodat iedereen evenveel toeslagrechten krijgt voor alle hectares, maar zo'n plotse breuk met het verleden zou onverantwoord zijn. Syndicaal zou een pleidooi voor de flat rate rampzalig zijn, klinkt het.
Voor de suikerplannen van de Commissie heeft Devisch geen goed woord. De suikerprijs meteen fors laten dalen omdat er nu nog geld beschikbaar is voor compensatiesteun, houdt volgens de voorzitter geen steek. "De hele berekening van de landbouwuitgaven tot 2013 en het akkoord dat tussen Duitsland en Frankrijk is afgesloten, houdt geen rekening met suiker. En zelfs dat akkoord wordt in vraag gesteld".
Dat de hervorming nodig is om met de borst vooruit de WTO-top in december te kunnen aanvangen, is volgens Devisch naïef. "Denkt u dat de MRT ons in de WTO een bonus bezorgd heeft. Iedereen nam er akte van en daarna ging men gewoon verder met de liberalisering. Eind dit jaar komt er wellicht geen WTO-akkoord en voor ons is dat geen probleem".
Aan het eind van het interview ziet Devisch toch een lichtpunt in Europa. "De uitbreiding met de tien nieuwe lidstaten valt tot hiertoe niet tegen. Zoals verwacht, worden we niet overspoeld door producten uit die landen". Maar een uitbreiding met Turkije zien ze bij Boerenbond niet zitten. "Ik pleit voor een goed associatieakkoord met Turkije, maar voor een lidmaatschap moeten we de moed hebben om 'neen' te zeggen. We moeten zelfs goed opletten met de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Het motto van de Britten is 'met hoe meer we zijn, hoe minder we doen'. Maar daar is de landbouwsector niet mee gebaat".