nieuws

Ciolos benadrukt belang van vleesproductie in Europa

nieuws
Vorige week vond in Parijs het internationaal vleescongres plaats. De Europese landbouwcommissaris noemde de veehouderij en de vleesindustrie in zijn speech een “sector van contrasten die niet het respect krijgt dat hij verdient”. Wereldwijd neemt de vleesconsumptie voortdurend toe, maar in het Westen stagneert het vleesverbruik.
12 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:05

Vorige week vond in Parijs het internationaal vleescongres plaats. De Europese landbouwcommissaris noemde de veehouderij en de vleesindustrie in zijn speech een “sector van contrasten die niet het respect krijgt dat hij verdient”. Wereldwijd neemt de vleesconsumptie voortdurend toe, maar in het Westen stagneert het vleesverbruik door de negatieve berichtenstroom over de gevolgen van een excessieve vleesconsumptie.

EU-commissaris Dacian Ciolos ontwaart nog meer tegenstrijdigheden omtrent vlees. Zo draagt extensieve veehouderij bij aan het behoud van biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatverandering, maar roept intensieve veehouderij vragen op omtrent de impact op het landgebruik en de waterkwaliteit. Sommige regio’s in Europa profiteren van de groeiende vraag naar vlees in groeilanden, terwijl de veehouderij in andere streken amper kan opboksen tegen de import van goedkoop vlees.

“Europa is geen prijszetter meer op de wereldmarkt voor vlees”, verklaart Ciolos. De veehouderij dient zich dus te schikken naar de wereldmarkt, maar rundvee- en schapenhouderij concentreert zich in Europa net in kwetsbare plattelandsgebieden. Het is dus moeilijk opboksen tegen derde landen waar de vleesproductie bijzonder concurrentieel is.

De Europese landbouwsector heeft zich noodgedwongen meer op de wereldmarkt georiënteerd, wat niet wil zeggen dat de eigen vleesproductie uit de markt geconcurreerd mag worden. “De EU streeft naar het behoud van veehouderij in de minder competitieve regio’s, gelet op het belang van de sector voor de plattelandseconomie”, benadrukt Ciolos. “Veehouderij heeft zijn plaats in Europa, ook met het oog op voedselzekerheid, het onderhoud van de open ruimte en het beheer van natuurlijke hulpbronnen.”

De landbouwcommissaris besluit met het uitspreken van een Europese ambitie voor de vleessector. “Vandaag wordt de sector te vaak aangevallen en krijgt hij niet genoeg respect. Er is niet genoeg aandacht voor de positieve economische, ecologische en sociale invloed van veehouderij en vleesproductie”, alsnog Ciolos.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek