nieuws

Britse onderzoekers linken subsidies aan hartkwalen

nieuws
49 procent van de overlijdens in de Europese Unie is te wijten aan een cardiovasculaire aandoening. Risicofactoren zijn een hoog cholesterolgehalte en te hoge bloeddruk. Volgens een onderzoeksteam van de universiteit van Liverpool werken de Europese subsidies voor de productie van zuivel en vlees op jaarbasis heel wat overlijdens in de hand aangezien ze de consumptie van verzadigde vetzuren stimuleren. De onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in een bulletin van de Wereldgezondheidsorganisatie.
6 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:44
49 procent van de overlijdens in de Europese Unie is te wijten aan een cardiovasculaire aandoening. Risicofactoren zijn een hoog cholesterolgehalte en te hoge bloeddruk. Volgens een onderzoeksteam van de universiteit van Liverpool werken de Europese subsidies voor de productie van zuivel en vlees op jaarbasis heel wat overlijdens in de hand aangezien ze de consumptie van verzadigde vetzuren stimuleren. De onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in een bulletin van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de EU-15 werden in 2000 ruim 588.000 coronaire hartziekten en 391.000 beroerten opgetekend. De Britse onderzoekers hebben becijferd dat ongeveer 9.800 overlijdens door cardiovasculaire ziekten en 3.000 sterfgevallen als gevolg van een beroerte kunnen vermeden worden door de consumptie van verzadigde vetzuren met één procent te doen dalen. "Aangezien het om een voorzichtige raming gaat, mag de impact van het Europese landbouwbeleid substantieel genoemd worden", aldus de onderzoekers.

"De steun aan de boeren heeft in het verleden gezorgd voor vleesbergen en melkplassen. De Europese Commissie heeft vervolgens geprobeerd om die overproductie uit te vlakken, waarna veel vetten in verwerkte producten zijn terechtgekomen", luidt de kritiek. De onderzoeksresultaten betekenen een duw in de rug voor de producenten van groenten en fruit, maar tegelijkertijd stippen de Britse vorsers aan dat er nog te weinig onderzoek is uitgevoerd naar de manier waarop beleidsmakers concreet het aantal doden door cardiovasculaire ziekten en beroerten kunnen doen dalen.

De onderzoekers voelen zich onder meer gesterkt door cijfermateriaal uit Polen. Daar daalde de mortaliteit door toedoen van coronaire hartziekten tussen 1990 en 2002 met 42 procent bij vrouwen en 38 procent bij mannen. Die daling werd toegeschreven aan de inperking van de steun voor de productie van verzadigde vetten. "Ironisch genoeg kan die positieve trend in Polen in gevaar komen door de toetreding tot de EU en haar landbouwbeleid", aldus de onderzoekers uit Liverpool.

De auteurs van de studie hopen dat hun onderzoek zal bijdragen tot het debat over toekomstige bijsturingen van het landbouwbeleid. "Vooral Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben er op basis van onze studie belang bij dat de noodzakelijke aanpassingen er komen".(KS)

Meer informatie: Estimating the cardiovascular mortality burden attributable to the European Common Agricultural Policy on dietary saturated fats

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek