nieuws

Boerenorganisaties hekelen hormonenmaffia

nieuws
In ons land werden ruim een week geleden 2.000 runderen geblokkeerd in een zaak van internationale hormonenzwendel. In hun vakbladen laten de boerenorganisaties geen spaander heel van de onverlaten die de volksgezondheid én het imago van de hele rundveehouderij op het spel zetten. Deze criminelen hebben geen plaats in de Vlaamse landbouwsector, luidt het eensgezind bij Boerenbond, ABS en VAC.
20 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
In ons land werden ruim een week geleden 2.000 runderen geblokkeerd in een zaak van internationale hormonenzwendel. In hun vakbladen laten de boerenorganisaties geen spaander heel van de onverlaten die de volksgezondheid én het imago van de hele rundveehouderij op het spel zetten. Deze criminelen hebben geen plaats in de Vlaamse landbouwsector, luidt het eensgezind.

'Hormonenboeren horen niet thuis in onze landbouw', kopt ABS-voorzitter Camiel Adriaens in Drietandmagazine. "Voor ons mag de hormonenstal grondig uitgemest worden zodat we hier voor eens en altijd vanaf geraken. Het is onbegrijpelijk hoe sommigen denken om met hormonen op korte tijd rijk te worden. De vele miljoenen euro's die de veehouders betalen aan VLAM om het imago van het vlees bij de consument op te krikken, dreigen nu in rook op te gaan".

In Boer&Tuinder heeft Jos Matthys het over een "zware deuk" voor het imago. Hij stelt vertwijfeling en ergernis vast bij de bonafide vetmesters die zich nu afvragen of de voedermiddelen die ze ter goeder trouw aankopen wel vrij zijn van illegale producten. Hij roept de veehouders op om steeds officiële garanties te vragen aan voederleveranciers. "Men mag zich nooit laten meeslepen door beloften dat de dieren hogere prestaties zullen leveren zonder voldoende sluitende garanties dat het voedermiddel geen verboden stoffen bevat", aldus Matthys.

VAC-woordvoerder Paul Speeckaert kan ervan meespreken. "Twee maanden geleden klopten twee Franse landbouwingenieurs aan op mijn rundveebedrijf. Ze stelden me een preparaat voor dat voor 200 gram extra vleesaangroei per dag zou zorgen. Hoewel ze voor hun product de term 'bio' gebruikten, moesten ze na enig aandringen toegeven dat het om een illegaal product ging. Zo zie je maar hoe ze er boeren laten inluizen".

Speeckaert uit ook bedenkingen bij de snelheid van het gerecht. "Twee jaar geleden hoorde ik al zeggen dat op iedere hoek van de Brugse veemarkt een wagen stond met hormonen. Ook het gerecht moet dat toch geweten hebben? Het is onbegrijpelijk dat het dan nog zo lang duurt vooraleer de zaak opgelost geraakt".

Eerder had ook al de federatie van de mengvoederfabrikanten de hormonenpraktijken met klem veroordeeld. Vorige week besliste de raad van bestuur van Bemefa zelfs om zich burgerlijke partij te stellen bij de onderzoeksrechter in Ieper.

Denkt u dat het hormonengebruik in de veehouderij weer toeneemt?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek