Boerenbond niet principieel tegen verbod dierenmeel in voeding
nieuwsHet voederen met diermeel wordt beschouwd als oorzaak voor de verspreiding van het BSE bij runderen. Sinds juli 1994 geldt daarom in ons land een verbod op het gebruik van dit meel in de rundervoeding. In Frankrijk is een maatregel in de maak waarbij het verbod uitgebreid wordt tot de voeding van alle dieren.
Voorstanders van de maatregel wijzen erop dat thans nog steeds het risico bestaat dat voeding met dierenmeel aan runderen wordt geserveerd. Een oorzaak situeert zich op niveau van kleine veevoederproducenten die slechts over een productielijn beschikken waarmee achtereenvolgens de voeding voor diverse dieren wordt bereid.
Ook op het niveau van de boer zijn vergissingen mogelijk waardoor veevoeder voor varkens bij runderen terechtkomt.
Boerenbondwoordvoerder Roger Saenen wijst er op dat het vlees dat thans nog in de keten van de dierenvoeding terechtkomt, afkomstig is van dieren die goedgekeurd werden voor menselijke consumptie. Zijn organisatie verzet zich echter omwille van de volksgezondheid niet principieel tegen een dergelijk verbod. Om reden van concurrentievervalsing kan een dergelijke maatregel echter enkel op niveau van de EU worden opgelegd. Hij waarschuwt hierbij voor het niet-onbelangrijke kostenplaatje.
"Het slachten van dieren levert in België jaarlijks 700.000 ton slachtafval op. Sinds 1998 wordt zo'n 10 procent - kadavers, afgekeurde dieren en vleesstukken zoals ruggemerg en hersenen - verplicht verbrand wat 700 miljoen frank (17,35 miljoen euro) kost. Als men het ganse slachtafval verbrandt zullen de kosten oplopen tot 7 miljard frank (0,17 miljoen euro). De landbouwer kan dit niet betalen". Daarnaast zal er een alternatief moeten gevonden worden voor de eiwitten die thans in het vleesbeendermeel zitten en die noodzakelijk zijn voor dieren zoals varkens en pluimvee. Ook dit zal kosten doen stijgen", aldus Saenen.