nieuws

Boerenbond dringt aan op coëxistentieregeling

nieuws
Er is in Frankrijk grote verwarring ontstaan nu blijkt dat er dit jaar dubbel zoveel genetisch gemodificeerde maïs is uitgezaaid als de overheid in eerste instantie vermoedde. De situatie in Frankrijk toont de noodzaak aan van een degelijk uitgewerkte coëxistentieregeling. In dit kader drong Boerenbond-voorzitter Noël Devisch er deze week bij minister-president Leterme op aan om zo snel mogelijk de besprekingen af te ronden die moeten leiden tot een sluitende regeling voor Vlaanderen.
23 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Er is in Frankrijk grote verwarring ontstaan nu blijkt dat er dit jaar dubbel zoveel genetisch gemodificeerde maïs is uitgezaaid als de overheid in eerste instantie vermoedde. Dat kan doordat er voor landbouwers in Frankrijk op dit ogenblik geen enkele verplichting bestaat om de uitzaai van GGO-maïs te melden. De situatie in Frankrijk toont de noodzaak aan van een degelijk uitgewerkte coëxistentieregeling. In dit kader drong Boerenbond-voorzitter Noël Devisch er deze week bij minister-president Leterme op aan om zo snel mogelijk de besprekingen af te ronden die moeten leiden tot een sluitende regeling voor Vlaanderen. Dat staat te lezen in Boer & Tuinder.

Officiële Franse cijfers spreken vandaag over goed 500 hectare GGO-maïs die in het voorjaar in het Zuid-Westen van Frankrijk werd uitgezaaid, in 2004 ging het nog om 20 hectare. Vorige week raakte bekend dat in werkelijkheid echter meer dan het dubbele zou zijn uitgezaaid. Omdat het gaat over door Europa goedgekeurde rassen en omdat de nodige wetgeving in Frankrijk ontbreekt, hoeven de Franse landbouwers geen aangifte te doen waneer zij GGO-maïs uitzaaien. Wel zorgt deze wetteloze situatie ervoor dat de overheid geen duidelijk zicht heeft op de juiste hoeveelheid uitgezaaide hectaren, maar ook niet op de locatie van deze percelen.

Om dergelijke onoverzichtelijke situaties met mogelijk belangrijke ethische en economische gevolgen te vermijden en niet GGO-telers te beschermen, heeft de Europese Commissie de lidstaten opgedragen om een regeling uit te werken. Deze regeling moet ervoor zorgen dat voor de landbouwers een vrije keuze tussen al dan niet GGO-teelt gewaarborgd blijft. Deze zogenaamde coëxistentieregeling omvat niet alleen voorschriften in verband met meldingsplicht, maar ook het toepassen van een isolatie-afstand en het verwittigen van de andere landbouwers in de omgeving. Op dit ogenblik zijn er nog maar enkele lidstaten, waaronder Spanje die een regeling hebben goedgekeurd.

Ook in Vlaanderen blijft het wachten op een wettelijke regeling. Daarom heeft Boerenbond bij minister Leterme aangedrongen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de gesprekken die moeten leiden tot een sluitende coëxistentieregeling voor GGO's. Voor Boerenbond spreekt het vanzelf dat alleen GGO-teelten die veilig zijn voor de volksgezondheid en het milieu in aanmerking kunnen komen om te worden geteeld in Vlaanderen. "Wij gaan er daarbij vanuit dat GGO-gewassen die op Europees niveau, na uitgebreid wetenschappelijk labo- en veldonderzoek, op de lijst van toegelaten gewassen zijn geplaatst, aan deze eisen voldoen", zo luidt het. Daarnaast blijft de vrijheid van keuze tussen al dan niet GGO-gewassen voor de Boerenbond een fundamenteel gegeven.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek