nieuws

Boerenbond: "Niet blindstaren op exportsubsidies"

nieuws
Niet dat Boerenbond-woordvoerder Saenen het behoud eist van de Europese exportsubsidies, maar in De Standaard pleit hij er wel voor dat het debat breder zou gevoerd worden. "De WTO focust op absolute liberalisering. Wat mensen vaak vergeten is dat landen als Brazilië of Australië klaarstaan om de markten over te nemen die vrijkomen door de afschaffing van de Europese exportsubsidies".
19 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
De G8-lidstaten hebben begin deze maand opgeroepen om "alle vormen van exportsubsidies voor landbouwproducten tegen een geloofwaardige datum te elimineren". Een volledige uitbanning van de exportsubsidies zal ongeveer de helft van de Vlaamse boeren op de een of andere manier treffen, maar de impact zal beperkt zijn. Dat zegt de Boerenbond in De Standaard.

Nu zijn er vier landbouwactiviteiten die in Vlaanderen beoefend worden en waarvan de producten in aanmerking komen voor exportsubsidies: graan, zuivel, rundvlees en suikerbieten. Maar alleen suikerbietentelers zullen een rechtstreeks effect merken van de afschaffing van de exportsubsidies. De Vlaamse graan-, zuivel- en rundvleesboeren exporteren nauwelijks naar landen buiten de EU.

"Indirect zal er wel een effect zijn'', zegt Boerenbond-medewerker François Huyghe. "Als er minder geëxporteerd wordt, zullen de prijzen in Europa lager komen te liggen. De subsidies zitten nu als het ware verwerkt in de prijs van de producten". Een bijkomend effect zal zijn dat bijvoorbeeld rundvleesboeren zullen overschakelen op de teelt van varkens, wat een neerwaarts effect kan hebben op de prijs van varkensvlees.

De markten hebben zich de afgelopen jaren echter al grotendeels aangepast. De Europese rundveestapel bijvoorbeeld is al sterk gedaald. Veel exportsubsidies zijn al afgeschaft. De Europese graanprijs wijkt al niet zoveel meer af van de wereldmarktprijs. "Alleen suiker is nog wel een groot probleem. Dat is de ruggengraat van de akkerbouwsector", aldus Huyghe.

Roger Saenen van de Boerenbond voegt eraan toe dat we ons niet blind mogen staren op de exportsubsidies. Die dreigen uit te groeien tot een symbooldossier, waarvan de effecten voor de Derde Wereld niet overschat mogen worden. "Wat mensen vaak vergeten is dat landen als Brazilië of Australië klaarstaan om de markten over te nemen die vrijkomen door de afschaffing van de Europese exportsubsidies. Dat de armste landen in Afrika meer kansen zouden krijgen door de afschaffing van de exportsubsidies, is dus niet waar".

Niet dat Saenen pleit voor het behoud van de exportsubsidies, maar hij vindt dat het debat breder gevoerd zou moeten worden. "De WTO focust op absolute liberalisering. Maar dat betekent dat we naar grootschalige productie in een beperkt aantal landen toewerken. Met alle gevolgen van dien voor de arbeidsomstandigheden op bijvoorbeeld de Braziliaanse suikerplantages. Beter zou het zijn als men landen of gebieden het recht zou geven om te werken aan zelfvoorziening en hun zou toestaan hun markten af te schermen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek