Boerenbond: "EU-voorstel BSE-testen niet haalbaar"

nieuws
De Boerenbond is het voorstel dat twee EU-commissarissen maandag lanceerden om de BSE-tests in het slachthuis uit te breiden tot alle runderen boven een bepaalde leeftijd in ons land niet haalbaar. De landbouworganisatie kant zich daarentegen zeker niet tegen een verbetering van het huidige testsysteem en roept de EU een wetenschappelijk verantwoorde steekproef uit te werken die weldoenbaar is.
14 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
De Boerenbond is het voorstel dat twee EU-commissarissen maandag lanceerden om de BSE-tests in het slachthuis uit te breiden tot alle runderen boven een bepaalde leeftijd in ons land niet haalbaar. De landbouworganisatie kant zich daarentegen zeker niet tegen een verbetering van het huidige testsysteem en roept de EU een wetenschappelijk verantwoorde steekproef uit te werken die wel doenbaar is.

Commissaris David Byrne (Volksgezondheid en Verbruikers) en Frans Fischler (Landbouw) reageerden met hun voorstel op de groeiende psychose in Frankrijk en andere EU-landen met betrekking tot de BSE-problematiek. Beiden vragen het permanent veterinair comité, dat morgen/woensdag vergadert, een advies over de leeftijd waarboven de verplichte tests zouden gelden. Zelf schoven ze een ouderdom tussen twintig maanden en 3 jaar naar voor.

"Dit zou betekenen dat met uitzondering van kalveren, die al worden geslacht voor ze twee jaar oud worden, nagenoeg alle slachtingen in aanmerking komen voor een test. In België gaat het in de praktijk om plusminus 800.000 dieren per jaar, wat neerkomt op 4.000 slachtingen per dag. We beschikken thans in ons land over onvoldoende personeel en labocapaciteit om die allemaal te testen", aldus Boerenbondwoordvoerder Roger Saenen. Hij wijst tevens op het forse kostenplaatje. De prijs per test bedraagt thans zo'n 3.000 frank (74,3 euro).

"Als we op die manier tewerk gaan creeëren we valse verwachtingen, waarvan we binnen de kortste keren moeten zeggen dat we ze niet kunnen inlossen", aldus Saenen. De Boerenbond pleit daarom voor een goed vergelijk. "Er moet een steekproef aan testen worden uitgewerkt die wetenschappelijk verantwoord is en de bevolking geruststelt. Wat inhoudt dat de steekproef voldoende groot en gediversifeerd moet zijn.

Daarnaast moet een en ander in de praktijk doenbaar blijven".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek