nieuws

"Bio is meer dan alternatief voor Flandria"

nieuws
Vorige vrijdag verscheen in De Morgen een artikel met als titel 'Flandria-groenten zijn alternatief voor bioproducten'. Dat is bij Marianne Vergeyle van BioForum in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is nobel dat Flandria zich wil meten aan de bionormen. Maar het is raar dat het verkondigt dat het alternatief beter zou zijn dan het origineel. Flandria is het kindje van de veiling en dus een promotie-instrument".
24 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Vorige vrijdag verscheen in De Morgen een artikel met als titel 'Flandria-groenten zijn alternatief voor bioproducten'. Dat is bij Marianne Vergeyle van BioForum in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is nobel dat Flandria zich wil meten aan de bionormen. Maar het is raar dat het verkondigt dat het alternatief beter zou zijn dan het origineel.

Enkele dagen geleden startte Flandria de feestelijkheden naar aanleiding van de tiende verjaardag van het succesvolle keurmerk dat is uitgegroeid tot het grootste groentemerk van Europa. BioForum juicht toe dat de veilingen via Flandria de milieubewuste teelt promoten. Het is een stap in de goede richting, maar bio gaat een heel pak verder, luidt het.

Volgens Vergeyle komen de controlediensten gemiddeld om de acht maanden langs. "Bij Flandria gebeurt de controle voor het fruit jaarlijks en voor groenten slechts om de 3 à 5 jaar. Bovendien kijken Flandria-controleurs vooral hoe fruit en groenten er aan de buitenkant uitzien. Alsof de smaak en gezondheid van het product niet tellen. Flandria is een kindje van de veiling en is dus een promotie-instrument".

In 2003 haalde Flandria een volume van 474.000 ton en was daarmee het grootste merk voor verse groenten in Europa. In 2004 groeide het volume tot 500.000 ton. 4.000 tuinders volgen het lastenboek en dat levert een omzet op van ruim 280 miljoen euro. Het assortiment van 40 producten zal nog deze maand verder uitgebreid worden met bonen, uien en lente-uitjes. Steeds meer Noord-Franse en Nederlandse telers kloppen aan bij de Belgische veilingen om een graantje van het succes van Flandria te kunnen meepikken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek