nieuws

Bemefa zweert bij één enkele kwaliteitsstandaard

nieuws
In mei kondigde Campina in Nederland aan dat het meer garanties zou vragen voor de kwaliteit van veevoeders bij de aanleverende melkveehouders. De keuze viel op TrusQ, een initiatief van zes grote mengvoederfabrikanten. Voorlopig is er nog geen sprake van dat Campina dit nieuwe kwaliteitssysteem zou introduceren in ons land. "Dat is maar goed ook, want voor de voedselveiligheid mag slechts één standaard gelden", aldus Yvan Dejaegher van Bemefa in een gesprek met Vilt.
9 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
In mei kondigde Campina in Nederland aan dat het meer garanties zou vragen voor de kwaliteit van veevoeders bij de aanleverende melkveehouders. De keuze viel op TrusQ, een initiatief van zes grote mengvoederfabrikanten. Voorlopig is er nog geen sprake van dat Campina dit nieuwe kwaliteitssysteem zou introduceren in ons land. "Dat is maar goed ook, want voor de voedselveiligheid mag slechts één standaard gelden", aldus directeur-generaal Yvan Dejaegher van Bemefa in een gesprek met Vilt.

De jongste jaren hebben de overheid en de privé-sector in Nederland een aardig robbertje uitgevochten over de veiligheid van mengvoeder. De stroeve samenwerking tussen het Productschap Diervoeder en de Voedsel en Waren Autoriteit leidde er zelfs toe dat het GMP+-kwaliteitssysteem in opspraak kwam. Zes grote Nederlandse mengvoederfabrikanten besloten samen een extra streng kwaliteitssysteem op poten te zetten: TrusQ.

Maar in Nederland ligt TrusQ meteen al zwaar onder vuur. "Voor buitenstaanders blijft het immers onduidelijk wat er juist in de TrusQ-lastenboeken staat. Daardoor wordt het voor andere mengvoederfabrikanten zo goed als onmogelijk om tot het systeem te worden toegelaten", zegt Dejaegher. Ook het feit dat commerciële belangen en minimale normen inzake voedselveiligheid steeds meer verstrengeld raken, zit vele waarnemers dwars.

“In België hebben met ons GMP-systeem een uitstekende standaard met de beste garanties die er te krijgen zijn in de wereld”, zegt Yvan Dejaegher. “Wat voedselveiligheid betreft, mag er maar één standaard zijn. Het mag nooit een zuiver commercieel ingepakt verkoopsargument naar de consument toe worden”.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek