"Belgisch klimaat verandert naar dat van de Provence"
nieuwsOp sommige plaatsen is maandag in een paar uur tijd meer dan 100 liter neerslag per vierkante meter gevallen. "Dat is evenveel regen als wat we anders op twee maanden tijd krijgen", zegt Luc Debontridder, klimatoloog aan het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). "In augustus 1996 hebben we ook met zoveel regen op zo'n korte tijd te maken gekregen. Toen is de getroffen streek uitgeroepen tot rampgebied. Hoogstwaarschijnlijk zal dit ook nu gebeuren".
Toch noemt Debontridder het noodweer van gisteren niet helemaal abnormaal. "Hevig zomeronweer is nu eenmaal inherent aan ons Belgisch klimaat. Zeer uitzonderlijk is de hoeveelheid regen die we dit keer over ons heen hebben gekregen". Het zal ook min of meer uitzonderlijk blijven, maar in de (verre) toekomst kan ons land wel meer regen verwachten, maar dan vooral in de winter.
Studies wijzen uit dat we tegen 2100 twee tot vier procent meer neerslag over ons heen zullen krijgen in de zomermaanden. Dat is een verwaarloos percentage. Opvallender is dat we dan in de winter veel meer neerslag op minder dagen zullen krijgen. "Waarschijnlijk komt er een toename met twintig procent", luidt het. Meer regen dus in 2100. Maar wel leven we dan in een warmer klimaat.
Het komt erop neer dat we een klimaat zullen krijgen zoals het nu in het zuiden van Frankrijk is, zeker wat de temperatuur betreft. Of het ook zo zonnig zal zijn, is een andere vraag. "Hoe dan ook zal de impact op de landbouw niet mis zijn", zegt de klimatoloog. "We zullen langere vegetatieperiodes krijgen. We merken nu al dat planten steeds vroeger in het voorjaar beginnen te groeien en dat ze het steeds langer uithouden. Ook zullen meer hittedagen elkaar opvolgen".
Lees ook: geVILT: Krijgen boeren het te warm onder de voeten?