België blijft landbouwakkoord van 2002 steunen
nieuwsIn juni van dit jaar wees de Britse premier Tony Blair het voorstel van Luxemburg af, omdat er teveel geld naar landbouw ging. Volgens Blair was dit strijdig met een toekomstgericht beleid. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, die de begrotingsdebatten maandag leidde, herhaalde na afloop van de vergadering dat het landbouwakkoord van 2002 niet in marmer gebeiteld is.
Hij drong er andermaal op aan dat er structurele wijzigingen zouden komen in de uitgavenstructuur, dus minder landbouwsteun. "Ik ben er me van bewust", zei Straw, "dat de Britse korting een anomalie is, maar het is wel een antwoord op een andere anomalie, namelijk de hoge landbouwuitgaven". Met andere woorden, de Britten willen nog steeds niet praten over een vermindering van hun korting als er niet bezuinigd wordt op de landbouwuitgaven.
Ons land blijft het landbouwakkoord steunen dat door Schröder en Chirac bewerkstelligd werd op de top van Brussel in 2002. Die heeft de landbouwuitgaven tot 2013 vastgelegd. De Gucht voelt dan ook niets voor het Commissievoorstel om de middelen voor plattelandsontwikkeling jaarlijks met één procent te laten stijgen. Tenminste als algemene regel. Indien de lidstaten zo'n bijsturing individueel doorvoeren, heeft België geen bezwaar.
Bijna een half jaar na de mislukte besprekingen over de meerjarenbegroting blijft de onenigheid tussen de EU-lidstaten overigens erg groot. België wil geen compensaties voor de netto-betalers aanvaarden indien dat de bijdragen van de andere landen verzwaart. Ook over het totaal niveau van de begroting is er weinig eensgezindheid, net zoals het geval is voor de financiering van het globaliseringsfonds. "Met deze conferentie", zo zei Straw op de afsluitende persconferentie, "wilden we iedereen overtuigen dat een akkoord over de begroting bijzonder moeilijk wordt. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn".