Beknibbelt EU op marktsteun bij uitbraak dierziekten?
nieuwsBij de uitbraak van varkenspest in Duitsland in 1994 werd beslist om de Europese bijdrage te verminderen tot 70 procent. De EU vond de uitgaven voor de bijzondere maatregelen immers te hoog om die allemaal zelf te blijven dragen. De daaropvolgende jaren bleef de 70 procent-regel gelden voor de BSE-crisis en de MKZ-uitbraak. Enkele lidstaten stapten echter naar het Hof van Justitie met de eis om alle kosten terugbetaald te krijgen.
Vorig jaar deed het Hof een uitspraak ten gunste van een 100 procent-regeling voor de varkenssector. Er wordt algemeen van uitgegaan dat deze uitspraak evengoed geldt voor de rund- en pluimveesector. Maar de Commissie wil volledige duidelijkheid en komt zelf met een 50 procent-regeling op de proppen. Lidstaten zouden in dat geval de helft van de uitgaven voor hun rekening moeten nemen. Hetgeen neerkomt op bijdragen uit fondsen die door de sector worden bijeengebracht.
Vraag is of de Commissie haar slag zal thuishalen. "Lidstaten zullen geneigd zijn toe te geven, want bij 100 procent betalen finaal de lidstaten via hun bijdrage aan de EU. Bij 50 procent wordt de helft van de kosten door de sector via allerlei fondsen betaald", aldus Van Outryve. Eerder antwoordde de Commissie al op een verslag van de Rekenkamer dat de producenten in grotere mate verantwoordelijkheid zouden moeten dragen voor de financiering van de uitroeiing van dierziekten.