Antwerps havenbestuur maakt werk van Saeftinghedok
nieuwsIn het huidige Vlaamse regeerakkoord staat dat de beslissing van de Vlaamse regering van 19 mei onverkort wordt uitgevoerd. Dat betekent dat de Antwerpse haven de garantie krijgt dat het Saeftinghedok er komt indien dit nodig blijkt en dat de inwoners van Doel in het dorp mogen blijven wonen tot de Vlaamse regering een bouwvergunning voor het Saeftinghedok aflevert. Het Antwperse havenbestuur is al bezig met de voorbereidingen voor het dok. "We moeten nu starten als we in 2012 het eerste schip willen ontvangen", zegt havenschepen Delwaide.
Het havenbestuur hoopt eind dit jaar een plan-MER klaar te hebben zodat nadien met afbakeningsplannen en het project-MER kan worden gestart. Vóór 2007 zal de Vlaamse regering zeker geen bouwvergunning afleveren voor het Saeftinghedok. "Dat mag gerust in 2008 zijn", zegt directeur-generaal Eddy Bruynincks van het Antwerpse Havenbestuur. "Dan zal men duidelijk kunnen zien of er nood is aan bijkomende capaciteit of niet".
Het is echter duidelijk dat de sociale, milieutechnische en politieke impact van het Saeftinghedok niet gering zal zijn. Als het dok er komt, zal men opnieuw op zoek moeten naar natuurcompensaties. Landbouwers overtuigen dat hun gronden onteigend worden voor een dok is geen sinecure. Maar diezelfde landbouwers overtuigen dat ze opnieuw hun gronden moeten afstaan - dit keer voor natuurcompensaties - is "helemaal kafkaiaans", zoals De Tijd het in zijn maandageditie uitdrukt.
Volgens Doel 2020 bestaat er geen maatschappelijk draagvlak voor een nieuw dok. Ze herinnert eraan dat 120 Doelenaars nog altijd een zaak hebben lopen tegen het Havenbedrijf en de Vlaamse overheid over het Deurganckdok. Een uitspraak daarover kan mogelijk roet in het eten gooien van de nieuwe havenplannen.
Lees ook: geVILT: Boeren zonder Doel