Afbakeningsproces in Voeren-Haspengouw ontlokt wrevel
nieuwsIn Haspengouw-Voeren werden de gemeenten, provincies en belangengroepen vanaf de tweede helft van 2004 betrokken in het proces om ongeveer 75.000 ha af te bakenen. "Vandaag moeten we vaststellen dat er wel inspraakmomenten zijn, maar dat het projectteam ons geen tijd gunt om degelijke adviezen te verstrekken", aldus Gerald Kindermans, burgemeester van Heers.
De laaste nota die het projectteam doorspeelde, dateert van 18 mei. "In de praktijk hebben we 15 werkdagen de tijd om onze bemerkingen over te maken. In die tijdsspanne kunnen we onmogelijk het advies inwinnen van gemeentelijke adviesraden en gemeenteraden. Nochtans is intensief overleg nodig om het nieuwe afbakeningsproces te kunnen afstemmen op de eerder gemaakte structuurplannen", aldus Eric Awouters, burgemeerster van Borgloon.
Niet alleen de krappe timing, maar ook het gebrek aan kaarten en de inhoud van de nota's stuiten op kritiek. "De oppervlakte van de regio Haspengouw-Voeren is verschillend van nota tot nota", zegt Peter Bruggen van Boerenbond. "In de Verkenningsnota is het projectgebied 79.276 ha groot, in een andere nota 67.350 ha en in de laatste nota is sprake van 73.864 ha".
De protesterende gemeentebesturen en organisaties zijn ook van oordeel dat de groen ingekleurde gebieden ruim bemeten zijn. Volgens de cijfergegevens in de nota van mei wil het projectteam 3.328 ha VEN, 6.268 ha natuurverwevingsgebied en 1.003 ha bos inplanten in Haspengouw-Voeren. "Vlaanderen moet een inhaaloperatie maken inzake natuur, maar dat betekent toch niet dat onze agrarische regio verhoudingsgewijs groener moet ingekleurd worden dan andere gebieden", vraagt Kindermans zich af.
Kindermans en Awouters ondertekenden samen met de Arrondissementsraad Haspengouw, de Landelijke Gilden, het ABS en Landelijk Vlaanderen een bezwaarschrift. Volgens de ondertekenaars is het belangrijk dat minister van Ruimtelijke Ordening Van Mechelen rekening houden met de signalen uit de projectgebieden. Zoniet dreigt het planningsproces in heel Vlaanderen spaak te lopen, klinkt het.