"Achterstand quotum allicht niet meer op te halen"
nieuwsDe voorbije vijf jaar is de achterstand op het melkquotum rond deze periode van het jaar nooit zo groot geweest. Om het Belgische quotum alsnog vol te melken, zouden de melkleveringen tijdens de tweede helft van het melkjaar met iets meer dan vier procent moeten stijgen. Door het onstabiele financiële klimaat durft Vandepoel zich nauwelijks aan een prognose wagen, maar een forse inhaalbeweging is alleszins niet vanzelfsprekend.
"Allicht halen we de achterstand niet meer op, tenzij er zich tijdens de komende maanden een spectaculaire concentratie van het aantal kalvingen zou voordoen. Met de blokkering van de Nederlandse vaarzenexport door de uitbraak van blauwtong type 6 zijn er alleszins minder bijkomende vaarzen beschikbaar. Bovendien zijn de actuele lage melkprijzen en de aanhoudend dure krachtvoederprijzen geen stimulansen om de melkproductie te verhogen", luidt het.
Vandepoel wijst erop dat de Belgische melkveehouders meer invloed ondervinden van de grillige spotmarkt dan hun collega's in de buurlanden. "Dat komt omdat wij ons middenin een gebied bevinden waar de concurrentie tussen internationale zuivelspelers erg groot is en omdat zich in de portfolio van de Belgische zuivelproducenten een relatief groot aandeel melkpoeder bevindt". Vorig jaar leidde dit in vergelijking met de rest van Europa tot onverwacht hoge melkprijzen, maar dit jaar deelt ons land door de kwakkelende spotmarkt zwaar in de klappen.(KS)