85-tal bedrijven doen aan mestverwerking
nieuwsDe kloof tussen de vergunde en operationele capaciteit voor mestverwerking blijft groot. Voor de verwerking van pluimveemest is geen bijkomende capaciteit vereist, maar de verwerkingscapaciteit voor varkensmest blijft veel te laag om aan de mestverwerkingsplicht te kunnen voldoen. De knelpunten situeren zich nog steeds op het vlak van de potentiële inplantingsplaatsen voor de installaties, de milieuvoorwaarden in de milieuvergunning, de beschikbare technologie, de financieringsmogelijkheden en de afzet van de eindproducten.
Om toezicht te houden op de bepalingen van het meststoffendecreet schakelt de Mestbank 25 inspecteurs in. Die voerden in 2003 2.811 inspecties uit, ze maakten 2.357 inspectieverslagen op en 801 processen-verbaal. Tot de belangrijkste overtredingen door landbouwers of erkende mestvoerders behoren onder meer overbemesting, niet-bewezen mestafzet, een onvolledige of niet ingevulde aangifte, de lozing van meststoffen en het ontduiken van heffingen. De Mestbank belooft zo'n 1.000 hardleerse bedrijven die te veel mest blijven produceren strenger te controleren en te bestraffen.
De Mestbank beweert verder dat de de voorbije jaren "heel wat vooruitgang" geboekt werd op het vlak van administratieve vereenvoudiging. Via het Mest Transport Internet Loket worden jaarlijks meer dan 100.000 mesttransporten aangemeld, de mestaangifte wordt voor 15.000 bedrijven samen met de VMM-wateraangifte verzonden, 3.700 landbouwers raadplegen bedrijfsgegeven via het Mest Internet Loket, er loopt een proefproject om tot een eenmalige perceelsregistratie te komen en gegevens over dieren worden uitgewisseld met Sanitel, Rendac en VMM.
Minder goed nieuws is dat België bij verzoekschrift van 21 mei 2003 door de Commissie gedagvaard werd voor het Hof van Justitie in Luxemburg wegens de onbehoorlijke toepassing van de nitraatrichtlijn. De uitspraak in deze gerechtelijke procedure wordt verwacht in 2005. De Europese bezwaren tegen het Vlaamse mestbeleid hebben betrekking op de criteria voor de aanduiding van kwetsbare gebieden. Bovendien werden lacunes vastgesteld in de Code van Goede Landbouwpraktijk, in het Vlaams actieprogramma alsook in de rapportering.
"In het geval de Europese veroordeling er komt, moet minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) het nieuwe MAP strenger maken'', zegt Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu. "Ik weet ook dat er door het huidige MAP stappen vooruit zijn gedaan. Helaas is dat niet voldoende en het verwondert me niet dat er nog altijd overbemesting is".