7,3 procent groente- en fruitstalen overschrijdt MRL
nieuwsIn Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet benadrukt Geert De Poorter van het Voedselagentschap dat een overschrijding van die limiet niet meteen een risico voor de volksgezondheid inhoudt. De meest vervuilde groenten zijn bladgroenten en verse kruiden, bij het fruit komen de meeste restanten van bestrijdingsmiddelen voor op bosvruchten. Opmerkelijk is dat onze inlandse gewassen er beter aan toe zijn dan de groenten en fruit die we importeren.
Twee weken geleden organiseerden de groene politici Bart Staes en Rudi Daems nog een persconferentie om hun vraag naar een pesticidenreductieplan kracht bij te zetten. Groen! wil onder meer dat de overheid bekendmaakt welke warenhuizen en verkooppunten groenten en fruit verkopen met pesticidenresten.
De producenten van bestrijdingsmiddelen nuanceren daarentegen MRL-overschrijdingen. De MRL's worden zodanig bepaald dat ze in alle gevallen lager en vaak zelfs veel lager liggen dan de Dagelijks Aanvaardbare Dosis (ADI). Hierbij wordt rekening gehouden met het dagdagelijks dieet van elke consument. De ADI op zijn beurt is de hoeveelheid residus in mg/kg gewicht die dagelijks in alle veiligheid opgenomen kan worden door de mens, luidt het.
Meer informatie: Pesticide Residue Monitoring in Food of Plant Origin Belgium 2004