7.354 meldingen bij Europees waarschuwingssysteem
nieuwsVia het systeem kunnen de Europese Commissie, de 27 EU-lidstaten, Noorwegen, Liechtenstein en Ijsland elkaar snel informatie doorspelen wanneer er verdachte producten in de voedselketen opduiken, zoals de recente problemen met dioxines in mozzarella. Het systeem speelt volgens bevoegd eurocommissaris Androulla Vassiliou een belangrijke rol in de preventie van grote voedselcrisissen.
Het waarschuwingssysteem noteerde vorig jaar een recordaantal van 7.354 meldingen. Dat is volgens de Commissie een bewijs dat het systeem steeds beter functioneert. In bijna 1.000 gevallen ging het om dringende meldingen over producten die op de markt aanwezig waren en die een snelle reactie vereisten. In de andere gevallen spelen de lidstaten elkaar gewoon informatie door over producten die geblokkeerd zijn aan de grens of (nog) niet in Europa aanwezig zijn.
Net als in 2006 ging de meeste aandacht naar visproducten. Eén op vijf meldingen ging over vis, gevolgd door vlees (13 pct) en groenten en fruit (12 pct). De Commissie signaleert vooral problemen met de aanwezigheid van potentieel pathogene micro-organismen, glasscherven en zware metalen. Zo blijkt er steeds vaker kwik voor te komen in visproducten.
Bijna 65 procent van de meldingen betreft producten die in Europa gemaakt worden. Voor producten uit derde landen zijn China en Turkije de meest verdachte landen van herkomst. De voorbije jaren waren er ook talrijke meldingen over de aanwezigheid van giftige stoffen in pistachenoten uit Iran, maar op dat vlak ziet de Commissie beterschap. Hoewel de import stabiel bleef, noteerde de Commissie minder meldingen.(KS)
Meer informatie: Rapid Alert System for Food and Feed
Bron: Belga