4.029 veebedrijven krijgen mestboete
nieuwsOm het mestoverschot terug te dringen, heeft elk veebedrijf een nutriëntenhalte. Dat bepaalt hoeveel mest een bedrijf mag produceren. Bedrijven die meer produceren, moeten een superheffing betalen. De boetes moesten normaliter vorig jaar reeds worden geïnd, maar wegens protest werden de quota van honderden bedrijven herzien. Daardoor gebeurt de inning voor het productiejaar 2002 pas nu, een jaar later dan voorzien.
Later dit jaar verstuurt de Mestbank ook de superheffing nutriëntenhalte voor het productiejaar 2003. Ook drie andere heffingen van de Mestbank gaan de volgende maanden op de bus. "De vijf heffingen die we dit jaar versturen, komen niet allemaal bij dezelfde bedrijven terecht", zegt Dirk Struyf, directeur van de Mestbank. "We proberen de heffingen niet te snel na elkaar te innen en het draaglijk te maken voor de boeren".
Vorig jaar moesten 21.842 veehouders de basisheffing op de productie en het gebruik van mest betalen, samen bijna 3,6 miljoen euro. Dat blijkt uit het Activiteitenverslag 2003 van de Mestbank. De basisheffing voor de invoer van mest -voor bijna 400.000 euro- verstuurde de Mestbank naar 23 invoerders. De superheffing 'mestverwerking' voor wie onvoldoende mest verwerkt, werd opgelegd aan 478 bedrijven voor een totaalbedrag van 2,3 miljoen euro.
Naast de heffingen inde de Mestbank voor ruim 700.000 euro aan administratieve geldboetes wegens het lozen van mest, onbewezen mestafzet, het laattijdig betalen van heffingen of het niet indienen van aangiftes.