120 ontwikkelingslanden eisen afbouw subsidies
nieuwsHet was oorspronkelijk de bedoeling om op de ministerconferentie in Hongkong de 'Doha-ontwikkelingsronde' te besluiten met een politiek akkoord. Omdat er de voorbije jaren te weinig vooruitgang is geboekt, is enkele weken terug al beslist dat de ambities niet verder zouden reiken dan een consolideren en bevorderen van de geboekte vooruitgang. Een politiek akkoord zou er pas komen in maart of april, tijdens een extra vergadering in Genève, op de hoofdzetel van de WTO.
Geen enkele delegatie lijkt in Hongkong bereid tot grote toegevingen. Zelfs het pakket maatregelen ten voordele van de armste landen komt hierdoor in gevaar. De bedoeling was dat alle rijke landen aan alle arme landen voor alle producten de importtaksen zouden schrappen. De VS weigeren echter dit voordeel voor textiel uit Bangladesh, Japan doet moeilijk over rijst en leer.
Europa heeft het EBA-schema. Mandelson dringt er op aan dat het Europese voorbeeld gevolgd wordt, maar slaagt er niet in zich te profileren als goede leerling. Het media-offensief van alle delegaties is indrukwekkend. Journalisten worden gebombardeerd met cijfers, teksten en argumenten door de diverse groepen en grote spelers. De galante Amerikaanse minister van Handel Rob Portman ligt in de PR-strijd voor op de arrogant overkomende Peter Mandelson.
Europa wordt in de hoek gezet omdat het (nog) niet wil toegeven op de datum van 2010 als einddatum voor de betaling van exportsubsidies voor landbouwproducten. De VS hebben wel al een toegeving gedaan inzake landbouw maar die wordt als te beperkt gezien. De VS zijn bereid de importtaksen te schrappen voor katoen uit Afrika, maar behouden de subsidies voor de eigen katoenboeren.
De Afrikaanse landen zeggen dat dit zorgt voor de hongerdood van veel van hun burgers. Landen als Benin, Tsjaad of Burkina Faso hebben enkel katoen als potentiële inkomstenbron. Afrikanen verstoorden vrijdagmorgen een Amerikaanse persconferentie. Vertegenwoordigers van 120 ontwikkelingslanden hebben vrijdagmorgen publiek toegevingen geëist van de rijke landen inzake landbouw. Het gaat om een diverse groep, van Brazilië tot Zambia. Hun heterogeniteit belet niet dat ze een gemeenschappelijk belang hebben: het einde van de landbouwsubsidies.
Vrijdagavond zou er een nieuwe tekst worden voorgesteld door het WTO-secretariaat. De conferentie eindigt zondagavond.
Poll: Mag de EU in ruil voor een WTO-akkoord nog extra toegevingen doen inzake landbouw?
Bron: Belga