12 miljoen euro minder lasten voor landbouwers
nieuwsOp 6 juni, in de aanloop naar de nationale actiedag van landbouwers, werden drie werkgroepen in het leven geroepen die zich moesten buigen over de problemen van de landbouwers. Een werkgroep onder leiding van minister Laruelle moest kijken hoe bespaard kon worden op de bijdragen die landbouwers leveren voor de voedselveiligheid, zonder dat de consumenten blootgesteld worden aan hogere risico's. Samen met vertegenwoordigers van de landbouw-, distributie- en voedingssector werden 23 voorstellen onderzocht.
De betrokken partijen kwamen tot de vaststelling dat de tests op de gekkekoeienziekte kunnen afgebouwd worden, wat een besparing oplevert van 2,5 miljoen euro per jaar. De ziekte komt al sinds oktober 2006 niet meer voor in België. Hetzelfde verhaal voor de vaccinatie van varkens tegen de ziekte van Aujeszky. Door de stopzetting ervan kan 4,5 miljoen euro bespaard worden. Een maatregel die al in juni werd bekendgemaakt is die waarbij minder heffingen moeten betaald worden aan het Voedselagentschap. Dat levert 5,2 miljoen euro op.
Door bloedanalyses tegen de infectieziekten brucellose en leucose te doen dalen, hoopt de regering 925.000 euro te besparen. Momenteel loopt een studie over de nieuwe wenselijke regelmaat. In de loop van 2009 zou de besparing kunnen gebeuren. Over andere voorstellen is nog overleg aan de gang. Zo wordt gevraagd dat de overheid voor 1,2 miljoen euro zou bijspringen bij de gezondheidsadministratie.
Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche is tevreden met de maatregelen. Hij wijst op de moeilijke situatie in de land- en tuinbouwsector. "Het inkomen van de landbouwers in 2008 is gehalveerd tegenover vorig jaar. De kosten van grondstoffen stegen, terwijl we ze niet konden doorrekenen. Ook de financiële crisis heeft haar impact op de afzetmarkt. En er zijn investeringen nodig voor toekomstige uitdagingen".
Naast de werkgroep waarvan de resultaten vrijdag werden voorgesteld, is er een werkgroep die de transparantie bekeek van prijzen in de melk- en vleessector, onder leiding van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne, waarvan de resultaten al eerder werden voorgesteld. Minister van Financiën Didier Reynders leidde een werkgroep over de spreiding van fiscale aangiftes van landbouwers.(KS)
Bron: Belga