nieuws

"108 miljoen euro plattelandsfondsen op de helling"

nieuws
Het is voorlopig maar zeer de vraag of de regeringsleiders er op de Europese Raad over de meerjarenbegroting in zullen slagen om een vergelijk rond te krijgen. De snoepjes die de Britten woensdag ronddeelden, zouden enkele lidstaten over de brug helpen. De Belgische diplomatie wacht bang af hoe hard Verhofstadt het spel wil spelen. De Boerenbond vreest dan weer dat Vlaanderen 108 miljoen euro aan plattelandsfondsen zal verliezen.
15 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:32
Het is voorlopig maar zeer de vraag of de regeringsleiders er op de Europese Raad over de meerjarenbegroting in zullen slagen om een vergelijk rond te krijgen. De snoepjes die de Britten woensdag ronddeelden, zouden enkele lidstaten over de brug helpen. De Belgische diplomatie wacht bang af hoe hard Verhofstadt het spel wil spelen. De Boerenbond vreest dat Vlaanderen 108 miljoen euro aan plattelandsfondsen zal kwijtspelen.

Premier Verhofstadt heeft zich de voorbije dagen vastgepind op concrete cijfers. Hij zei dat een EU-budget dat slechts 1,02 of 1,03 procent van het BNI bedraagt, onaanvaardbaar is. Boerenbond treedt Verhofstadt bij. "Het Europees groeibeleid vergt investeringen", aldus woordvoerder Roger Saenen. Hij hekelt het Britse voorstel dat uitpuilt van onduidelijkheden. Zo wordt 19,03 miljard euro gereserveerd voor de plattelandsontwikkeling in de EU-15, zonder te spreken van een verdeelsleutel. Vijf lidstaten krijgen een bijzonder fonds toegewezen van 1,21 miljard euro zonder dat iemand weet of dat geld deel uitmaakt van de voormelde 19,03 miljard euro.

Boerenbond is vooral bevreesd dat de hele discussie uitdraait op een substantieel verlies aan middelen uit het Europese plattelandsfonds voor Vlaanderen. "Het lijkt ons een realistische raming dat Vlaanderen circa 108 miljoen euro zo kunnen verliezen, wat een inlevering van ongeveer 52 procent zou betekenen", aldus Saenen. De vakorganisatie dringt aan op een voldoende ruime financiering van het Europese beleid zodat alle landbouwsteun kan gevrijwaard blijven.

Als Verhofstadt over het meerjarenbudget praat, begint hij nooit over de concrete Belgische belangen. "Van alle regeringsleiders is hij de enige die voor het algemeen Europees belang durft op te komen", zo was vorige week in de Europese Commissie te horen. Die uitgesproken Europese benadering van de premier botst met de ronduit regionale focus van Vlaanderen en Wallonië. Die hebben vooral oog voor de Europese centen die ze de komende jaren kunnen verwachten.

De federale premier maakt een andere afweging. Hoewel hij zich tot dusver niet over de plattelandssteun uitsprak, twijfelt niemand eraan dat de afbouw van de Britse rebate voor Verhofstadt de topprioriteit is. De vraag of hem dat desgevallend een Belgisch veto waard is, is een even actuele als intrigerende vraag waar alleen Verhofdstadt het antwoord op kent en zal geven. Vrijdagnacht komt er in elk geval een moment dat hij moet kiezen tussen het Belgisch belang op korte termijn en een ambitieuze Europese visie. Voor Verhofdstadt wordt dat een moeilijk en eenzaam moment.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek