Zeeluis eet zalmen op tot aan de schedel in ongeziene uitbraak

Een epidemie van zeeluis laat akelige gevolgen na in een zalmkwekerij in Ijsland. Een miljoen grijze vissen zwemmen er rond met kaalgevreten schedels. Een dierenrechtenactivist bracht deze wantoestanden aan het licht via zelfgemaakte dronebeelden. De zalmen worden nu gedood en verwerkt tot diervoeder.

15 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 november 2023 9:50 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Zalmen

De uitbraak vindt plaats bij de viskwekerijen van Arnarlax en Arctic Fish in Ijsland. Arctic Fish is niet onbesproken. In augustus nog zijn duizenden vissen er uitgebroken, wat de lokale biodiversiteit stevig uit balans sloeg. Arctic Fish werd toen voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Zelfs de Ijslandse zangeres Björk reageerde op het nieuws door een benefietnummer uit te brengen tegen de zalmkweek. En nu komt het bedrijf opnieuw in opspraak. Naar schatting zouden een miljoen vissen geïnfecteerd zijn met zeeluis, al weigeren de getroffen bedrijven dit te bevestigen.

Ijslandse activiste Veiga Grétarsdóttir maakte dronebeelden van de kwekerij, die weinig aan de verbeelding overlaten. “De zalmen zijn zo aangetast door zeeluis dat je hun schedels ziet”, aldus Grétarsddóttir. Ze klaagt eveneens aan dat men de parasiet probeerde te temmen met chemische bestrijdingsmiddelen. Tevergeefs, maar nog eens extra schadelijk voor het milieu, merkt ze op.

Zalm 3

Zeeluis valt moeilijk te vergelijken met de hoofdluizen die we bij mensen aantreffen. De zeeluis of Lepeophtheirus salmonis zijn miniscule kreeftachtige parasieten die zich voeden met de huid, het vlees en het bloed van levende zalmen. In het verleden waren chemische bestrijdingsmiddelen enigszins doeltreffend om de dieren te bestrijden, maar met de jaren hebben de parasieten een weerstand opgebouwd. Dat bleek ook hier het geval. Hoewel de behandeling met bestrijdingsmiddelen deze uitbraak in eerste instantie leek te temperen, vermeerderden de behandelde zeeluizen op slechts drie weken tijd tot een ongeziene populatie.

In The Guardian verklaart Berglind Helga Bergsdóttir, specialist in visziekten bij de Ijslandse dienst voor dierenwelzijn en voedselveiligheid Mast, dat een uitbraak van zeeluis op deze schaal nog nooit eerder gezien is in Ijsland. “De letsels die we hier zien zijn van de ergste graad”, zegt ze. “De wondes zijn door bacteriën dieper en groter geworden. Iedereen is verbaast door het tempo waarop dit is gebeurd.”

Mast benadrukt wel dat de geïnfecteerde dieren op humane wijze worden afgemaakt. Ze worden niet meer voor menselijke consumptie aangeboden, maar verwerkt tot diervoeder.

Zalmen 2
Ligt er in 2023 Belgische zalm op je bord?
Uitgelicht
Een Noors bedrijf heeft onlangs plannen ontvouwd om in de haven van Oostende een bovengrondse zalmkwekerij te bouwen. De watertanks in Oostende zouden een tweedaags transport...
22 september 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / The Guardian

Beeld: Veiga Grétarsdóttir

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek