Zeearend strijkt neer in Zoete Waters

Dierenliefhebbers trekken massaal richting de Zoete Waters in Oud-Heverlee. Daar houdt zich sinds enkele dagen een zeearend op.
26 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Dierenliefhebbers vinden de laatste dagen massaal de weg naar Oud-Heverlee bij Leuven. In de omgeving van het natuurgebied de Zoete Waters is al meermaals een zeearend gesignaleerd. Geen alledaags zicht want het gaat om de grootste roofvogel in Europa. "Die komt in onze streken zeer zelden voor", zegt Frederik Fluyt van Natuurpunt.

"Doorgaans is de zeearend enkel te vinden in de Scandinavische landen en in het oosten van Duitsland en Polen", zegt Frederik Fluyt. "Enkel de jongere exemplaren verlaten die streken soms om elders neer te strijken".

De vleugelspanwijdte kan gemakkelijk tweeënhalve meter bedragen. Vanwege die omvang wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd. Voorts vallen zijn grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet. Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden en voedt zich met vis en kleinere vogels.

Hoe lang het exemplaar in Oud-Heverlee nog te bewonderen zal zijn, hangt van het weer af. "Doorgaans trekken ze bij het begin van de lente terug naar hun oorspronkelijk leefgebied, maar het kan net zo goed dat ze tot april of mei in de buurt blijven".

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek