WWF: "Veel bedreigde diersoorten niet beschermd"

nieuws
De illegale internationale handel maakt dat vele diersoorten op de rand van uitroeiing staan. Tegelijkertijd zijn de doornhaai, de haringhaai, de westelijke zaagvis, de rode en roze koraal en de Europese aal, vijf van de tien meest door handel bedreigde dieren, internationaal zelfs nog niet beschermd, aldus het WWF. Van de buik van de doornhaai die ook in de Noordzee voorkomt, worden bijvoorbeeld visrolletjes gemaakt. In Groot-Brittannië dient het dier als bestanddeel voor de typische "fish and chips".
17 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De illegale internationale handel maakt dat vele diersoorten op de rand van uitroeiing staan. Dat meldt de internationale natuurbehoudsorganisatie WWF. "Maar het is niet alleen de grootscheepse illegale handel die hun overleven bedreigd. De doornhaai, de haringhaai, de westelijke zaagvis, de rode en roze koraal en de Europese aal, vijf van de tien meest door handel bedreigde dieren, zijn internationaal zelfs nog niet beschermd", voegt Volker Homes toe, dierenbeschermingsexpert bij het WWF. "Weinigen weten dat koraalsierraden, gerookte paling of visrolletjes afkomstig zijn van bedreigde dieren".

Van de buik van de doornhaai, die in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en in de Noordzee voorkomt, worden visrolletjes gemaakt. In Groot-Brittannië dient hij als bestanddeel voor de typische "fish and chips". Sinds de jaren '60 is het aantal doornhaaien met meer dan 90 procent afgenomen. De haringhaai wordt veel gevraagd om zijn dure vlees en dure vinnen. In Duitsland komt hij op de markt onder zeesteur of kalfsvis, omdat hij zo naar kalfsvlees smaakt.

Ook de westelijke zaagvis is in aantal dramatisch afgenomen. De zeven soorten westelijke zaagvis worden vooral levend verhandeld als openbare aquariumvis, maar ook om hun vinnen en hun vlees. Hun zaagvormige snuit wordt dikwijls verkocht als souvernir of als ceremoniëel wapen. Andere delen van deze vissen worden in Azië gebruikt voor het maken van medicijnen.

De rode en roze koraal wordt al meer dan 5000 jaar gevist: bij de Romeinen werd hij als koraalpulver gebruikt als vergif. Deze ongewervelde zeevissen uit de Middellandse Zee wordt voornamelijk voor juwelen en decoratie gebruikt. Door overbevissing en stroperij is ook de Europese aal in aantal sterk afgenomen. In Europa wordt er jaarlijks meer dan 30.000 ton van gevangen.

De levensomstandigheden van de tijger, de Aziatische neushoorn, de Tibetantilope, de mensaap en de Afrikaanse olifant zijn niet verbeterd, ondanks de strengere internationale handelsbeperkingen. Volgens het WWF hebben deze dieren, en vooral de mensapen, veel kans om over tien jaar bij de meest bedreigde diersoorten te horen.

Van 3 tot 15 juni zullen in Den Haag in Nederland delegaties van 171 landen deelnemen aan CITES, de Conferentie van de Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Dieren.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek