Wisselvallige opbrengsten voor korrelmaïs, wel weinig risico op mycotoxines

Het mycotoxinegehalte in de korrelmaïs is dit jaar opnieuw laag. Dat blijkt uit de gerichte monitoring die FEGRA, de Belgische federatie van de graanhandel, en BFA, de Belgische federatie van de diervoeders, dit jaar uitvoerden. De opbrengst van korrelmaïs was, voor het zoveelste jaar op rij, bijzonder wisselvallig. Al waren de prijzen wel goed.

18 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 18 november 2022 16:45
Lees meer over:

Sinds enkele jaren slaan FEGRA en BFA samen de handen in elkaar voor de monitoring van mycotoxines in korrelmaïs. Mycotoxines zijn natuurlijke toxines, giftige stoffen dus, die geproduceerd worden door schimmels en die reeds aanwezig zijn vóór de oogsttijd. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en kunnen zich ook na het oogsten, tijdens de opslagperiode, verder ontwikkelen.

Omwille van hun natuurlijke aanwezigheid namen FEGRA en BFA ook dit jaar de screening op mycotoxines mee in hun bemonsteringsplannen. “Zo snel mogelijk na de oogst worden de screeningsgegevens verzameld en de analyseresultaten ter beschikking gesteld aan de verbruikers van maïs”, aldus FEGRA en BFA. In 2022 werden 90 stalen geanalyseerd. Daarvan kwamen er 26 uit België, 22 uit Oekraïne, 18 uit Frankrijk, 4 uit Polen en 2 uit Nederland. De overige 18 hadden een onbekende afkomst.

“Net als in 2021 overschreed ook dit jaar geen enkel resultaat de richtwaarde voor de verschillende geanalyseerde mycotoxines. Vele resultaten lagen zelfs onder de detectielimiet. Er is dus sprake van een algemeen laag contaminatieniveau”, klinkt het. Toch roepen BFA en FEGRA op tot waakzaamheid. “Ook tijdens de bewaring kan het mycotoxinegehalte toenemen. Het blijft belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, waaronder voldoende afkoeling en ventilatie na droging”, besluiten beide organisaties.

Onderzoek naar mycotoxines in maïs wint zilver op Vlaamse PhD Cup
Uitgelicht
Een doctoraatsonderzoek naar toxische schimmels in kuilmaïs heeft het zilver weggekaapt op de Vlaamse PhD Cup. Jonas Vandicke van de UGent ontdekte na drie jaar staalnames op...
15 oktober 2021 Lees meer

Opnieuw zeer wisselvallige opbrengsten

De oogst van korrelmaïs was dit jaar opnieuw bijzonder wisselvallig. Waar vorig jaar de overvloedige regenval een spelbreker was, was het dit jaar een gevolg van de droogte. “Net als de voorgaande jaren zien we opnieuw sterke verschillen in opbrengst, niet alleen tussen regio’s, maar zelfs tussen percelen kort bij elkaar of in eenzelfde perceel”, legt Gert Van de Ven, onderzoeker bij het Praktijkcentrum Landbouwgewassen van de provincie Antwerpen, uit.

Die variatie is volgens hem niet alleen een gevolg van de hoeveelheid regen die er gevallen is, maar ook van het zaai- en bloeitijdstip en de bodemstructuur. Op de Hooibeekhoeve, de proefboerderij van de provincie, werden percelen geoogst waar de opbrengst maar 2 ton per hectare bedroeg, terwijl er op andere percelen 10 ton per hectare werd gedorst. Door de sterk gestegen graanprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne waren ook de prijzen voor korrelmaïs bijzonder hoog.

Van de Ven merkt ook op dat er wel wat korrelmaïs uiteindelijk gehakseld werd om als kuilmaïs te dienen. “We slepen al een aantal jaren van slechte opbrengsten mee”, verduidelijkt hij. “Gecombineerd met twee sneden gras minder dit jaar door de droogte, zullen er wel wat landbouwers zijn die te weinig ruwvoeder voor hun dieren hebben. Vandaar zijn er boeren die korrelmaïs hebben gehakseld om er kuilmaïs van te maken”, aldus de onderzoeker.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek