Winst FrieslandCampina onder druk door tegenvallers in Azië

De Nederlandse zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft het afgelopen halfjaar 42 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het concern wijst op enkele tegenvallers in de Aziatische markt van babyvoeding, jarenlang de winstmachine van FrieslandCampina.

23 juli 2021
Lees meer over:
frieslandcampina-zuivel-melk-1250

FrieslandCampina klokte in de eerste zes maanden van 2021 af op een omzet van 5,5 miljard euro, een lichte daling met 1,8 procent. Maar vooral de winst is een tegenvaller, met een daling van 42,6 procent op jaarbasis tot 62 miljoen euro. 

Het Nederlandse bedrijf wijst daarbij onder meer op een "moeilijke markt voor zuigelingenvoeding" in Azië. Dat komt omdat de geboortecijfers er dalen, waardoor de markt krimpt. Daarnaast moet FrieslandCampina 57 miljoen euro opzij zetten naar aanleiding van een rechtszaak in Thailand. Het zuivelconcern zou een klant daar volgens de rechtbank tien jaar lang te veel kosten hebben aangerekend, maar FrieslandCampina is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. 

Tot slot heeft het zuivelconcern ook last van de toegenomen concurrentie van lokale spelers in China, de aanhoudende sluiting van de grens tussen Hongkong en China en de toegenomen grondstofprijzen. 

Voorzichtig optimistisch

Een lichtpuntje ziet de coöperatie in de consumentenproducten. Die doen het over het algemeen goed en het marktaandeel ervan is in stijgende lijn. "Maar de goeie resultaten van de Food & Beverage- en handelsdivisies en de doorgevoerde kostenreductie waren niet genoeg om een antwoord te kunnen bieden op de sterke tegenwind in de zuigelingenmarkt", zegt CEO-Hein Schumacher in een persbericht. 

frieslandCampina-1250

FrieslandCampina rekent niet meteen verbetering in de tweede helft van het jaar omdat een herstel van de Aziatische kindervoedingsmarkt niet verwacht wordt. Voor de consumentendivisie ziet het er wel iets beter uit. Maar door de impact van de coronapandemie blijft de situatie onzeker, klinkt het. 

Lagere melkaanvoer, hogere melkprijs

De melkaanvoer van de leden-melkveehouders daalde in het eerste halfjaar van 2021 met 2,2 procent tot 5.029 miljoen kilo ten opzichte van de eerste helft van 2020 (5.144 miljoen kilo). Deze daling is voornamelijk te verklaren door het koude weer in de eerste maanden van 2021 en de gestegen voerkosten.

De melkprijzen gingen de afgelopen zes maanden met 1,8 procent omhoog tot 37,25 euro per 100 kilogram, zonder btw. Dat was het gevolg van een stijgende vraag. De biologische melkprijs bedroeg 49,16 euro exclusief btw per 100 kilo melk (eerste helft 2020: 48,73 euro). FrieslandCampina verwacht voor de tweede jaarhelft dezelfde prijsniveaus.

Op zoek naar nieuwe cashcow

Om onrust onder de leden te voorkomen, moeten nieuwe winstmakers gezocht worden. Binnen het segment van de speciaalvoeding zijn die alternatieven waarschijnlijk al aanwezig, denk aan voeding voor medisch gebruik, ouderen en sporters. Volgens Schumacher draait deze afdeling goed, waarbinnen ook de productie van medische grondstoffen valt, die goede marges oplevert.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek