West-Vlaamse kruisbestuivers geven bijen een boost met bijensymposium
nieuwsBijen zijn nuttige insecten die we broodnodig hebben. Maar ze hebben het moeilijk. Hoe kunnen gemeentebesturen, bedrijven, scholen, landbouwers en burgers warm gemaakt worden om bijenvriendelijke initiatieven te nemen? Daar wil het bijensymposium een antwoord op bieden.
Vier West-Vlaamse partners organiseren op donderdag 18 maart een online bijensymposium, als apotheose van een 10-daagse vol boeiende workshops. Ze willen gemeentebesturen maar ook bedrijven, scholen, landbouwers en burgers verleiden tot zoemrijke initiatieven. “Want bijen en insecten zijn nu eenmaal heel nuttig en nodig, terwijl ze in aantal en diversiteit enorme klappen te verduren kregen”, vertelt Yannick Verstraete van Regionaal Landschap Houtland, één van de organisatoren. “Met meer dan 650 inschrijvingen is alvast duidelijk dat er best wat animo is om zich te laten inspireren en daar begint alles mee.”
Best practices
Het programma van het bijensymposium en de zeven workshops oogt heel divers en dat is niet toevallig. “We willen zoveel mogelijk partners informeren, sensibiliseren en inspireren”, aldus Verstraete. “We zijn er van overtuigd dat we heel wat bijen en insecten kunnen redden met gekende en relatief eenvoudige recepten. We hoeven niet per se te wachten op zaken die van bovenaf veranderen, we kunnen van onderuit en in onze eigen omgeving het tij keren.”
We hoeven niet te wachten op zaken die van bovenaf veranderen, we kunnen van onderuit en in onze eigen omgeving het tij keren
Tijdens het symposium worden enkele goede voorbeelden naar voren geschoven. Denk aan stad Aalst die al vele jaren haar gazons omzet in bloemenrijke graslanden. Ook thema’s zoals bermbeheer, bijen in de landbouw en monitoring van bijen komen aan bod. De deelnemers krijgen daarnaast een unieke inkijk in het communicatietraject dat Knokke-Heist uitrolt in de nasleep van de beslissing om gewasbeschermingsmiddelen te bannen op privaat domein. Het bijensymposium wordt geopend door Prof. Dirk de Graaf die ons het probleem maar ook meteen enkele mogelijke oplossingen schetst.
Het symposium gaat door op donderdag 18 maart. Inschrijven is mogelijk via deze link.
Alle workshops zijn dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen live en gratis te volgen en nadien te herbekijken via www.bijensymposium.be. Het bijensymposium kadert in het PDPO-project Kruisbestuivers dat op poten werd gezet door Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en Gemeente Knokke-Heist. Samen met 12 partnergemeenten doen ze de regio weer zoemen.
Bron: Eigen verslaggeving