header.home link

Wallonië telt 16.000 boerderijen minder op 30 jaar tijd

In drie decennia heeft de Waalse landbouwsector meer dan de helft van zijn landbouwbedrijven verloren. Het gemiddelde landbouwareaal per bedrijf neemt wel toe, bericht de Waalse krant L’Avenir woensdag.

10 mei 2023  – Laatste update 10 mei 2023 14:03

Wallonië heeft recent de landbouwgegevens van elke gemeente beschikbaar gemaakt, waaronder cijfers van het aantal landbouwbedrijven, hun omvang, de omvang van de veestapel, enz. “Dit is een primeur en een waardevol instrument voor de besluitvorming en voor het waarnemen van landbouwtendensen”, aldus de Waalse minister van Landbouw Willy Borsus (MR). "Met deze schat aan informatie over hun landbouwgebieden, kunnen de Waalse steden en gemeenten aan de slag om hun beleid hierop af te stemmen.”

Eén van de meest opvallende cijfers is de evolutie van het aantal landbouwbedrijven. Dat aantal is de afgelopen 30 jaar afgenomen van 29.000 bedrijven in 1990 naar iets minder dan 13.000 in 2021. De vermindering van het aantal boerderijen is een algemene trend voor heel Wallonië, maar die lijkt zich de laatste jaren wel te stabiliseren.

Toch zijn er soms grote verschillen van plaats tot plaats. Sommige gemeenten tekenen een zeer forse daling op, soms met meer dan 70 procent. Dit is onder meer het geval in La Calamine, Fléron, Érezée en Manhay. In andere gemeenten is de daling dan weer duidelijk kleiner.

Schaalvergroting

Tegelijk is het landbouwoppervlak ten zuiden van de taalgrens weinig veranderd: het ging van 752.743 hectare in 1990 naar 740.623 hectare in 2021. Dit is een afname met 1,6 procent. “De landbouwbedrijven zijn dus blijven groeien en de grond is meer geconcentreerd geraakt”, concludeert de krant. Tussen 1990 en 2021 is de gemiddelde oppervlakte per landbouwbedrijf immers meer dan verdubbeld van 25,8 hectare tot 58,2 hectare. Uit de gedetailleerde cijfers blijkt dat de gemiddelde omvang van de landbouwbedrijven in sommige gemeenten, zoals Waver of Floreffe, zelfs meer dan 100 hectare bedraagt. De krant wijst er wel op dat dit cijfer wordt bepaald door de ligging van het hoofdkantoor van het bedrijf en niet door de ligging van de grond.

De gemeenten waar de landbouw de meeste ruimte inneemt in verhouding tot de totale oppervlakte, bevinden zich vooral in het noorden van Wallonië. Het zuiden is dichter bebost en de gemeenten zijn in die regio over het algemeen een stuk groter.

Vijf miljoen minder Europese boeren op 15 jaar tijd
Uitgelicht
Niet alleen Vlaanderen kent een daling van het aantal landbouwbedrijven, ook in Europa sluiten boeren bij bosjes hun deuren. Gegevens van het Europese statistiekbureau Eurosta...
17 april 2023 Lees meer

Bron: L'Avenir / Eigen verslaggeving

Beeld: Jaklien Vandorpe

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek