header.home link

Vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels in ons land

15 november 2020

Op 13 november werden in een vogelopvangcentrum in Oostende de eerste besmettingen van het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAAV). “Helaas bevestigt dit nieuws dat het vogelgriepvirus, waarvoor we eind oktober al waarschuwden, nu ook in België aanwezig is bij wilde vogels”, klinkt het. Naast professionele bedrijven, moeten nu ook particuliere houders van pluimvee hun dieren ophokken of afschermen.

Lees meer over:

Drie wilde vogels die verbleven in een vogelopvangcentrum in Oostende werden positief getest op het virus H5N8. “De besmettingen werden bevestigd door Sciensano op vrijdag 13 november”, laat het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) weten in een persbericht.

“Minister van Landbouw David Clarinval heeft op ons advies bijkomende maatregelen opgelegd die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België”, gaat het FAVV verder. Die maatregelen zijn ingegaan op zondag 15 november. “De maatregelen gelden voor alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers moeten de maatregelen opvolgen.”

  • Alle houders van pluimvee moeten hun dieren ophokken of afschermen, bijvoorbeeld met behulp van netten. “Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren”, klinkt het. “Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten.

  • De ophokplicht geldt voor alle pluimvee met uitzondering van loopvogels omwille van het dierenwelzijn. Het risico op overdracht van deze vogels is eerder klein gezien hun beperkt aantal in België.

  • Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen,… zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. “Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was”, aldus het FAVV.

De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden

FAVV

De verplichte maatregelen die op 1 november werden opgelegd voor professionele pluimveehouders blijven uiteraard gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap. “Wanneer pluimveehouders of particulieren een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts te contacteren”, aldus het FAVV.

Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. “Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken”, klinkt het. “Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens en ook de consument loopt echter geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.”

Vogelgriep

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. In België werd het virus voor het laatst in juni en juli 2017 gedetecteerd.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek