header.home link

Vogelgriep vastgesteld bij vermeerderingsbedrijf in Hoogstraten

Bij een commercieel pluimveebedrijf in Hoogstraten, in de provincie Antwerpen, is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat om een gebied met een hoge pluimveedensiteit. Dat meldt het Voedselagentschap FAVV. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

24 oktober 2022  – Laatste update 24 oktober 2022 18:50
Lees meer over:
nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-2-1250

Meer dan 50 pluimveebedrijven in 10 km-zone

Het getroffen bedrijf is een vermeerderingsbedrijf. De besmetting bij het bedrijf is hoogst waarschijnlijk terug te brengen tot wilde vogels. In totaal werden er 30.000 stuks pluimvee geruimd. Er werd ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld rond de haard. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Deze vallen deels op Nederlands grondgebied.

“Het gaat om een gebied met een hoge pluimveedensiteit”, zo zegt Landsbond Pluimvee. “Er liggen 5 bedrijven met pluimvee in de 3 km-zone en een vijftigtal in de 10 km-zone, net als 1 broeierij. De derogaties voor slachtkippen en broedeieren in de zones gaan in op vrijdag 28 oktober.” Naar aanleiding van de uitbraak heeft het Antwerps bestuur van de provinciale afdeling van Landsbond Pluimvee zijn algemene vergadering van komende vrijdag afgelast.

Het Voedselagentschap benadrukt dat het belangrijk is dat de meest strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen worden opgevolgd. “Het beheer, de bevoorrading en de afvoer op bedrijfssites vormen daarbij de zwakste schakel”, aldus FAVV. “De toegang tot een stal kan enkel voor de pluimveehouder en zijn werknemers en enkel via een sas dat effectief en in alle omstandigheden gebruikt wordt. Gezien de omstandigheden en de vaststellingen van de afgelopen weken doet elke pluimveehouder er goed aan om de situatie op zijn bedrijf grondig te evalueren en waar nodig de maatregelen, in het bijzonder wat betreft het personeel en de toegang, aan te scherpen.”

kaart vogelgriep Hoogstraten_Boerenbond
vogelgriep besmettingshaarden oktober 2022

Zwaar vogelgriepseizoen verwacht

FAVV roept mensen die symptomen vaststellen bij hun pluimvee of vogels, op om een dierenarts te raadplegen. Voor geregistreerde pluimveehouderijen geldt sinds 5 oktober een afschermplicht. Ook vraagt het Voedselagentschap aan particuliere houders om het pluimvee zoveel mogelijk te beschermen, bijvoorbeeld door de ren te overspannen. De dieren voederen moet nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Het risico dat pluimvee met vogelgriep besmet wordt door contact met wilde vogels is volgens het FAVV hoog. Het agentschap verwacht daarom een zwaar vogelgriepseizoen. Op korte tijd werden al 12 uitbraken vastgesteld in België. Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Aan wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, wordt bovendien gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Opheffing afgebakende gebieden

De zones Beernem en Bocholt zijn afgelopen weekend opgeheven zoals gepland. Daarnaast is vanaf vandaag ook de 3 km-zone in Sint-Laureins volledig omgezet in bewakingszone. Hetzelfde is morgen het geval met de 3 km-zone in Wingene.

Bron: Landsbond Pluimvee / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek