header.home link

Vogelgriep: opnieuw bedrijf getroffen in Nederland, hoog risico in Frankrijk

5 november 2020

In Puiflijk, zo’n 70 kilometer van de Belgische grens, is bij een bedrijf met legpluimvee vogelgriep (H5) vastgesteld. “Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep”, aldus de Nederlandse autoriteiten. Ondertussen heeft ook Frankrijk 45 departementen in een ‘hoog’ risiconiveau geplaatst, uit vrees voor een uitbraak van vogelgriep via trekvogels.

Lees meer over:

In Nederland is er opnieuw een bedrijf getroffen door vogelgriep. Het besmette bedrijf ligt in de 3km zone die eerder werd afgekondigd nadat een pluimveebedrijf in Altforst besmet bleek. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden zowel het besmette bedrijf en als een ander bedrijf dat binnen het 1km gebied ligt, geruimd. “Op het besmette bedrijf gaat het om circa 100.000 leghennen”, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Het andere bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen.”

Alle huidige maatregelen die momenteel in Nederland gelden - zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee - blijven onverkort van kracht. “In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen”, aldus de autoriteiten.

In Nederland is het hoogpathogene vogelgriep virus (H5N8) al wijdverspreid onder wilde vogels. Onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) toonde het virus aan in verschillende dode wilde vogels die werden gevonden in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Friesland. “Het betrof verschillende vogelsoorten, zoals knobbelzwaan, grauwe gans, brand gans en smient”, klinkt het daar.

Om besmetting via wilde vogels zoveel mogelijk te vermijden, heeft Frankrijk ondertussen 45 departementen in een ‘hoog’ risiconiveau geplaatst. Volgens een besluit in het Franse staatsblad (Journal officiel) moeten kwekers hun gevogelte ophokken of beschermingsnetten plaatsen om elk contact met wilde vogels te voorkomen. Onder meer de departementen die bekend zijn van hun productie van foie gras, zoals de Landes, vallen onder de regeling. Het risico blijft ‘matig’ in de andere departementen. Frankrijk is tot nu toe vrij van vogelgriep.

Verder meldde het Nederlandse persbureau ANP dat eerder deze week in Groot-Brittannië opdracht was gegeven tot ruiming van 13.000 dieren in Frodsham, niet ver van Liverpool, nadat de vogelgriep ook daar was opgedoken. Ook werd volgens ANP vogelgriep van de variant H5N8 aangetroffen bij een pluimveehouderij in de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. “Acht kippen op het betreffende bedrijf stierven binnen korte tijd”, aldus het Duitse landbouwministerie. “Daarop werden alle dieren geruimd.”

In ons land werden de maatregelen onlangs verstrengd.

Bron: Eigen verslaggeving / Pluimveeweb / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek