Voedselagentschap vraagt waakzaamheid voor tarweziekte
nieuwsVolgens landbouwjournalist Luc Busschaert is de ziekte in ons land al op zo'n 25 procent van de tarwevelden in minder of meerdere mate vastgesteld. Het is geen nieuw fenomen want om de 3 tot 5 jaar komt fusarium tot een ontwikkelingsniveau dat risico inhoudt voor de volks- en dierengezondheid.
In Frankrijk en Nederland werden de voorbije jaren al om die reden partijen tarwe vernietigd. Ets. Brichart, de grootste graanafnemer in ons land, heeft volgens Busschaert, de boeren laten weten dat het mycotoxinegehalte met de gifstof DON beneden de 5 mg/kg tarwe moet blijven.
"Moest dit ongecontroleerd in de voeding terechtkomen, zou het inderdaad een bedreiging voor de volksgezondheid kunnen vormen. Uit contacten met de sectoren blijkt echter dat zij zich duidelijk bewust zijn van de situatie en na de oogst zullen controleren of de drempel niet overschreden wordt", aldus Houbaert.
Ook bij de Boerenbond maakt men zich vooralsnog geen zorgen. Uit contacten met leden blijken de beweringen van Busschaert "erg overtrokken" te zijn. Een boer dit doet wat hij moet doen inzake gewasbescherming kan de ziekte onder controle houden, zo klinkt het.
Bron: Belga