Vlaanderen zet in op behoud hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft donderdag in Bilzen een actieprogramma voor de hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren goedgekeurd. Met het plan met 46 concrete acties wil de Vlaamse regering onder meer 500 Haspengouwse fruitsoorten redden. Vlaanderen voorziet daarvoor 450.000 euro.

6 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 6 oktober 2022 16:59
Lees meer over:

"De rijke geschiedenis van het hoogstamfruit met zijn pallet aan smaken, soorten en tradities bewaren, dat ambitieuze plan zijn we in 2016 gestart", zegt minister Diependaele bij de toelichting van het actieplan. "Wat ik al kan verklappen, is dat er dit jaar een handleiding verschijnt voor het inventariseren en waarderen van hoogstamboomgaarden. Hier kunnen lokale besturen mee aan de slag om hun hoogstamboomgaarden in kaart te brengen."

De handleiding moet vergunningverleners ook helpen bij het beoordelen van kapaanvragen en beheerders bij het uitwerken van beheermaatregelen. Daarnaast wordt in samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en de Nationale Boomgaardenstichting een hoogstamboomgaardenloket opgericht om eigenaars, gemeenten, en lokale besturen te ondersteunen, klinkt het nog.

"Het actieprogramma is een belangrijke start voor de verdere verankering van hoogstamboomgaarden in Haspengouw & Voeren. Zo zijn er zeven gemeenten die nieuwe openbare hoogstamboomgaarden zullen aanleggen, vaak met als doel om nieuwe maatschappelijke functies op te nemen", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA), tevens voorzitter van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. "Twaalf gemeenten geven een financiële ondersteuning aan eigenaars voor het onderhoud van hun hoogstamboomgaarden en in alle betrokken gemeenten wordt de aanplant gestimuleerd door middel van aanplantsubsidies."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek