header.home link

Vlaanderen wil dierenwelzijn tijdens dierenvervoer verhogen

20 juli 2022

Samen met Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden ijvert ook Vlaanderen op Europees niveau voor meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens het vervoer van dieren. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten. De bevoegde ministers uit deze landen slaan hiervoor de handen in elkaar en komen via een Position Paper gericht aan de Europese Commissie tot een gezamenlijk standpunt.

Lees meer over:

Elke dag worden er in de Europese Unie miljoenen dieren vervoerd. Het transporteren van dieren leidt vaak tot onnodig dierenleed. Met de oprichting van een onderzoekscommissie in het Europese Parlement werd reeds een eerste stap gezet om deze problematiek ook op de Europese agenda te plaatsen. Samen met gelijkgestemde landen, gaat Vlaanderen nu nog een stap verder om het dierenwelzijn tijdens dierenvervoer Europees aan te kaarten. “Vermijdbaar dierenleed moeten we vermijden”, stelt Weyts. “Daarom hebben we nood aan betere Europese regelgeving.”

Zo komt Vlaanderen samen met Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden met een ‘Position Paper’, gericht aan de Europese Commissie. Deze gelijkgestemde landen pleiten in hun nota voor een betere Europese regelgeving wanneer het aankomt op het transporteren van dieren, wat door het vrij verkeer van goederen en personen in Europa ook Europees aangekaart moet worden.

Zo wordt in de nota onder andere gepleit voor een beperking van de reistijd voor dieren bestemd voor slacht. Wat de uitvoer naar derde landen betreft pleiten de landen voor een verbod voor lange afstanden over de weg of langs het water. Daarnaast willen de ondertekende landen een verduidelijking van de sta-hoogte in de veewagens. Ook de temperatuurvork, tussen welke temperaturen men dieren kan vervoeren, moet worden herzien. Hierbij wordt een herziening gevraagd voor elke diersoort afzonderlijk.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek