nieuws

Vlaanderen verspilt jaarlijks circa 500.000 ton voedsel

nieuws
Voedselverspilling tegengaan moet het voedselvraagstuk helpen oplossen. Die mening is minister-president Kris Peeters toegedaan. In Vlaanderen gaat jaarlijks circa 500.000 ton voedsel verloren, zegt hij in De Tijd. "Minder voedsel verspillen en de Vlaamse landbouw verder omvormen tot een intensieve, ecologische landbouw", zo luiden zijn concrete suggesties.
13 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Voedselverspilling tegengaan moet het voedselvraagstuk helpen oplossen. Die mening is minister-president Kris Peeters toegedaan. In Vlaanderen gaat jaarlijks circa 500.000 ton voedsel verloren, zegt hij in De Tijd. "Minder voedsel verspillen en de Vlaamse landbouw verder omvormen tot een intensieve, ecologische landbouw", zo luiden zijn concrete suggesties voor het voedselbeleid.

Officiële cijfers van de voedselverspilling in Vlaanderen bestaan nog niet zodat de raming gebaseerd is op Belgische cijfers. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, berekende dat in ons land 660.000 ton voedsel verloren gaat, een verspilling van 7,4 procent.

Peeters schat dat de voedselverspilling in Vlaanderen een waarde vertegenwoordigt van 1 miljard euro en overeenkomt met 12 tot 14 procent van het jaarverbruik. Om hierover zekerheid te krijgen, heeft hij een studie bevolen die in het najaar klaar moet zijn.

"Wat energiebesparing is voor het energiebeleid, is het tegengaan van voedselverspilling voor het voedselbeleid", zegt de minister-president in De Tijd. Door de verwerkende bedrijven, de distributiesector en de consument te sensibiliseren en aan te porren, wil Kris Peeters de voedselverliezen terugdringen.

"Voedselverspilling tegengaan, moet samengaan met een hogere voedselproductie op dezelfde oppervlakte", vervolgt Peeters. "Wereldwijd in meer ruimte voorzien voor landbouw lijkt niet realistisch. "Ook in Vlaanderen moet de landbouw verder omgevormd worden tot een intensieve, ecologische landbouw zodat het productiepotentieel optimaal benut kan worden met respect voor het leefmilieu", meent Peeters.

Bekijk ook de Panorama-reportage over het vele voedsel dat nodeloos als afval wordt beschouwd.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek