Vlaanderen hoestte vorig jaar 212.000 euro op voor de wolf

Vooral subsidies voor wolfwerende omheiningen, maar ook onderzoekskosten, schadevergoedingen en informatiecampagnes kostten de Vlaamse overheid in 2021 in totaal zo’n 212.000 euro. Dat is bijna 50.000 euro meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit een parlementaire vraag van Steven Coenegrachts (Open Vld).

11 maart 2022  – Laatste update 11 maart 2022 15:37
Lees meer over:
wolvin-wolf-noella-nest-welpen-1250-ANB-INBO-boswachterErnestoZvar

Het Open Vld-parlementslid vroeg bij bevoegd minister van Natuur en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het kostenplaatje op van de Vlaamse wolven. “Het afgelopen jaar is niet alleen het aantal schadegevallen toegenomen, ook de wolvenroedel is uitgebreid evenals de subsidieregeling om weiden wolfproof te maken”, zegt hij.

In totaal kwamen vorig jaar 77 schademeldingen binnen, waarvan er 54 (70%) met zekerheid door toedoen van de wolf. In de andere gevallen is het (nog) niet duidelijk of wordt de schade toegewezen aan een hond of vos. Vooral schapen, geiten en damherten vielen ten prooi, maar ook enkele runderen en pony’s. De meeste schadegevallen door de wolf kwamen uit Limburg (45), de rest uit Antwerpen (9).

Om de schade te compenseren, werd er in 2021 in totaal 32.514 euro uitbetaald. Om aanvallen tegen te gaan adviseert en subsidieert de Vlaamse overheid wolfwerende omheiningen voor zowel hobbyhouders als professionele veehouders. In totaal ging hier 64.753 euro naar toe. “Meer en meer veehouders willen investeren in de omheiningen”, weet Coenegrachts. “Alleen resulteert het momenteel nog niet in een daling van het aantal aanvallen.”

Verder werden ook nog kosten gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek, plaatsbezoeken en informatiecampagnes (57.996 euro), de aankoop van wildcamera’s (35.850 euro) en de nieuwe website, folders en de wolvenexpo (20.937 euro).

“Als we alles optellen, kostte de wolf ons afgelopen jaar 212.050 euro”, vertelt Coenegrachts in Het Belang van Limburg. “Dat is bijna 50.000 euro meer dan in 2020 (+39%). Dat is veel geld. Maar het omheinen van de weides is op dit moment het enige legale middel om vee te beschermen omdat de wolf Europees beschermd is. Er is geen andere optie.”

Het is niet de bedoeling dat we ons natuurbeleid laten afhangen van de economische waarde van een dier

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

In Europa woedt momenteel een discussie over dat beschermde statuut. “Stel dat de wolf een andere status krijgt, dan is het interessant om te kijken welke andere mogelijkheden er zijn om de kosten te drukken. Dan kunnen we bijvoorbeeld bekijken of het economisch niet rendabeler is om een wolvengebied te omheinen”, aldus Coenegrachts, die het debat wil voeren over alle mogelijke opties.

Op dit moment blijft het evenwel belangrijk om zo veel mogelijk wolfproof omheiningen te plaatsen. Volgens Coenegrachts zullen we pas op de goede weg zijn als de wolf zich enkel nog richt op wild, maar dat kan alleen als het vee voldoende beschermd is.

Demir merkt nog op dat er niet enkel kosten verbonden zijn aan de aanwezigheid van wolven. “Het is niet de bedoeling dat we ons natuurbeleid laten afhangen van de economische waarde van een dier”, stelt de minister. “Wel zijn de kosten, onder meer schadegevallen en maatregelen van de overheid, veel makkelijker te ramen dan de baten, denk bijvoorbeeld aan ecotoerisme. Bovendien tonen verschillende wetenschappelijke studies aan dat wolven de aanwezigheid en verspreiding van mogelijke wildziekten zoals tuberculose en varkenspest kunnen onderdrukken of voorkomen. Schade die zich niet voordoet valt echter moeilijk te meten.”

Bron: Eigen verslaggeving / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek