Varkenssector tot eind 2022 erkend als sector in crisis

Federaal landbouwminister David Clarinval (MR) gaat de varkenssector tot eind dit jaar erkennen als sector in crisis. Ook de vrijstelling van de verplichte bijdrage aan het FAVV wordt in 2022 opnieuw toegekend. Ondertussen lijkt ook de lijst van derde landen die Belgisch varkensvlees weren korter te worden. “De minister komt daarmee tegemoet aan drie vragen uit het actieplan dat Open Vld op tafel heeft gelegd”, zegt kamerlid Robby De Caluwé.

26 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 26 januari 2022 19:06
Lees meer over:

De varkenssector is al langer erkend als sector in crisis, maar die erkenning loopt af eind maart 2022. “Tegen dan zal de crisis zeker niet opgelost zijn”, was eerder al te horen bij Open Vld dat recent een actieplan voorstelde om de sector uit de crisis te loodsen. Er werd aangedrongen bij minister Clarinval om die erkenning te verlengen en in de Commissie Economie van het federaal parlement heeft de minister laten weten hierop in te gaan. Tot eind dit jaar kunnen varkenshouders daardoor gebruik maken van een aantal faciliteiten, zoals uitstel van betaling en vrijstelling of verlaging van de sociale bijdragen.  

Daarnaast heeft Clarinval ook laten weten dat hij werk maat van een vrijstelling van de bijdragen voor het Sanitair Fonds van het FAVV voor 2022. Hier staat een bedrag van 3 miljoen euro tegenover. “Dit is wel nog onder voorbehoud, want dit moet goedgekeurd worden door Europa”, waarschuwt de minister.

Ook de prijstransparantie in de varkensketen wil Clarinval verder aanpakken. “We hebben aan het prijzenobservatorium van de FOD Economie gevraagd om een actualisering uit te voeren van de varkensprijzen en de marges in de varkenskolom. Deze studie verwacht ik de komende dagen in mijn bezit te hebben”, zei de minister in de Commissie Economie. Dit document kan als basis dienen om het ketenoverleg te activeren, is te horen.

Hoewel België al eind 2020 vrij werd verklaard van Afrikaanse varkenspest, zijn er nog steeds tien landen die hun grenzen voor Belgisch varkensvlees gesloten houden. “Uit Taiwan en Australië komen er hoopvolle signalen. Het Voedselagentschap heeft antwoorden op vragenlijsten bezorgd aan beide landen en hoopt hen nu snel tot andere inzichten te bewegen”, meent Clarinval.

Voor China, een zeer belangrijk exportland, en Wit-Rusland ligt de opening moeilijker. Open Vld drong aan op een assertieve strategie richting China. Premier De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès hebben alvast hun engagement uitgesproken om mee aan de kar te duwen.

“Ik neem de crisis in de varkenssector zeer ernstig”, stelde Clarinval nog. “Ik zal niet twijfelen om de nodige middelen aan te wenden om de sector te blijven steunen.”

profielfoto Robby De Caluwé

Ik heb zelf een aantal varkenshouders bezocht en ben geschrokken van de omvang van de problemen. We kunnen de sector niet aan zijn lot overlaten

Robby De Caluwé - Kamerlid Open Vld

Open Vld is tevreden met die steun. “Het is hoopgevend dat de minister tegemoet komt aan een aantal van onze vragen die we in ons actieplan voor de varkenssector hebben opgenomen. De erkenning als sector in crisis, de vrijstelling van FAVV-bijdragen en de bijkomende inspanningen voor de heropening van de Chinese markt moeten de sector hoop geven”, stelt De Caluwé. Hij beklemtoonde ook de ernst van de crisis. “Ik heb zelf een aantal varkenshouders bezocht en ben geschrokken van de omvang van de problemen. We kunnen de sector niet aan zijn lot overlaten”, aldus nog het kamerlid.

Bron: Eigen berichgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek