header.home link

Uitkoopregeling varkensboeren loopt vertraging op

De vrijwillige uitkoopregeling van varkensboeren die de Vlaamse regering in juni overeenkwam, loopt vertraging op. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). "We hebben geen idee over een verdere exacte timing", aldus de minister.

13 oktober 2022  – Laatste update 14 oktober 2022 9:41
Lees meer over:
varken-1250

De Vlaamse regering keurde in juni, in het kader van het stikstofakkoord, een regeling goed waarbij varkensbedrijven vervroegd kunnen stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. Concreet ging het over bedrijven met een hoge stikstofimpact op de omliggende natuur (met een impactscore hoger dan 0,5 procent). De Vlaamse regering trok voor de regeling 200 miljoen euro uit, waarmee ze naar schatting 900 varkensboeren, zo’n 25 procent van alle bedrijven, kan uitkopen. Een eerste oproep vrijwillige (gedeeltelijke) stopzetting zou volgen dit najaar.

Maar die loopt dus vertraging op, blijkt uit een antwoord van minister Brouns op een vraag van Sintobin. Als reden voor die vertraging wijst Brouns naar Europa, dat bijkomende informatie opvroeg. “Het Departement Landbouw en Visserij en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bereiden een antwoord voor op de vragen van de Commissie. De verdere timing van het dossier is afhankelijk van het definitieve fiat van de Europese Commissie”, aldus Brouns.

De minister kon dan ook geen garanties bieden over wanneer de regeling in voege zou treden, zegt die. "In alle eerlijkheid loopt het dossier vertraging op, en hebben we geen idee over een verdere exacte timing", aldus minister Brouns. "Alweer een landbouwdossier van deze Vlaamse regering dat vertraging oploopt", hekelt Sintobin. "Onze varkensboeren die in grote onzekerheid verkeren, verdienen eindelijk duidelijkheid."

Behandeling bezwaarschriften

Ook op de vraag naar de finalisering van de behandeling van de talrijke bezwaarschriften tegen de stikstofregeling kon minister Brouns geen exacte timing meedelen. “De administraties werken thematisch samen in een aantal werkgroepen om zoveel mogelijk geïntegreerd te kunnen antwoorden. (…) Er wordt met man en macht aan gewerkt. Het zijn er heel veel die moeten worden verwerkt. Of men dat in zijn geheel zal brengen of gefaseerd, is ook nog een punt van discussie. Ik kan vandaag geen timing geven wanneer al de bezwaren behandeld zullen zijn”, klinkt het.

"Het is jammer dat elk landbouwdossier tegenwoordig zo traag vooruitgaat", aldus Sintobin. "Sommige varkensboeren hadden het al zo moeilijk om het einde van dit jaar te halen. Met dit nieuw uitstel vrees ik dat sommigen van hen reeds failliet zullen zijn en dus niet meer op de uitkoopregeling in kunnen gaan, eens het er daadwerkelijk is."

In een reactie zegt Boerenbond het bijzonder jammer te vinden dat de opkoopregeling op zich laat wachten. “We hebben dit nochtans al gevraagd in februari. Onze landbouwers verdienen dringend duidelijkheid over de voorwaarden én de bijhorende vergoedingen in deze opkoopregeling”, aldus voorzitter Lode Ceyssens.

Bekijk de volledige discussie in de commissie Landbouw:

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek