Tweede besmetting met vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hoogstraten

Voor de tweede keer op minder dan een week tijd is er vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in het Antwerpse Hoogstraten. Het gaat om een vermeerderingsbedrijf dat op twee kilometer ligt van de haard die eerder deze week werd ontdekt. In Eke is er ook vogelgriep vastgesteld bij een hobbyhouder.

28 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 oktober 2022 17:08
Lees meer over:
nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-3-1250

Beschermings- en bewakingszone licht gewijzigd

Het Voedselagentschap heeft deze twee vogelgriepuitbraken bevestigd. Bij het vermeerderingsbedrijf in Hoogstraten werden alle dieren geruimd en werd een beschermings- en bewakingszone ingesteld. Voorlopig wijst niets erop dat deze nieuwe haard iets te maken heeft met de eerdere besmetting in Hoogstraten. In het Oost-Vlaamse Eke gaat het om een hobbyhouder. Omdat het hier om een klein aantal dieren gaat, zijn geen extra maatregelen nodig.

In Hoogstraten verandert er niet heel veel aan de beschermingszone van drie kilometer en de bewakingszone van 10 kilometer die eerder werden ingesteld aangezien de nieuwe uitbraak op zo’n korte afstand ligt van de eerdere besmettingshaard. Vier bedrijven die eerder in de 10 kilometerzone lagen, bevinden zich nu in de 3 kilometerzone. Door de uitbreiding van de bewakingszone zijn zes extra pluimveebedrijven getroffen. De bestaande derogaties in de zones blijven lopen, maar de timing voor het opheffen van bijna de volledige bewakingszone Hoogstraten schuift verder op in de tijd.

Strenge bioveiligheidsmaatregelen

Het Voedselagentschap wil nogmaals onder de aandacht brengen dat de afschermplicht voor alle geregistreerde pluimveehouderijen sinds 5 oktober weer van kracht is. Ook particulieren wordt aangeraden om hun pluimvee zo veel mogelijk te beschermen, door bijvoorbeeld de ren te overspannen.  “Dat is nodig omdat het virus steeds meer circuleert bij wilde vogels”, aldus het FAVV.  

Daarnaast waarschuwt het agentschap professionele pluimveebedrijven er ook voor om de bioveiligheidsmaatregelen in de meest strikte zin op te volgen. “Het beheer, de bevoorrading en de afvoer op bedrijfssites vormen daarbij de zwakste schakel”, aldus FAVV. “De toegang tot een stal kan enkel voor de pluimveehouder en zijn werknemers en enkel via een sas dat effectief en in alle omstandigheden gebruikt wordt. Gezien de omstandigheden en de vaststellingen van de afgelopen weken doet elke pluimveehouder er goed aan om de situatie op zijn bedrijf grondig te evalueren en waar nodig de maatregelen, in het bijzonder wat betreft het personeel en de toegang, aan te scherpen.”

Wie in de zones waar strenge bioveiligheidsmaatregelen gelden, symptomen opmerkt bij pluimvee of vogels, dient een dierenarts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor pluimveehouders die een oversterfte zien in hun ren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99.777.

Eindscreening zones

De eindscreenings in de bewakingszones Sint-Laureins en Wingene zijn met gunstig resultaat afgerond, zo laat Landsbond Pluimvee weten. Dit betekent dat het deel van de zone Sint-Laureins, dat niet overlapt met de zone Evergem, in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober wordt opgegeven. De bewakingszone Wingene wordt opgeheven in de nacht van 1 op 2 november. Tussendoor wordt in de nacht van zondag 30 op maandag 31 oktober ook de 3 km-zone in Tongeren volledig omgezet in bewakingszone. De eindscreening in de zone Diksmuide is volgende week gepland.

Bron: Landsbond Pluimvee / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek