Tumult rond Donderdag Veggiedag op Oost-Vlaamse scholen
nieuwsIn alle provinciale scholen van Oost-Vlaanderen wordt vanaf dit schooljaar een vegetarische maaltijd geserveerd op donderdag. Daarmee sluit het scholennet zich aan bij het initiatief ‘Donderdag, Veggiedag’. Boerenbond reageert verbouwereerd. “De provincie wekt hiermee de indruk dat vlees eten ongezond is, terwijl het deel uitmaakt van een gezond voedingspatroon”, klinkt het.
Donderdag wordt het startschot gegeven van de nieuwe actiedag in het Provinciaal Technisch Instituut in Ninove. Daar zal gedeputeerde voor Onderwijs Peter Hertog (sp.a) samen met de kinderen en leerkrachten een vegetarische maaltijd nuttigen. “We lanceren deze actie omdat te veel vlees eten ongezond is en omdat kinderen meer groenten en fruit moeten eten. Daarenboven heeft een Veggiedag ook een milieuvriendelijk effect, omdat de vleesindustrie volgens onderzoek verantwoordelijk is voor een wezenlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot”, stelt Hertog.
Boerenbond reageert afkeurend. “De provincie zegt in een nota letterlijk: 'Een vegetarische maaltijd is niet alleen een duurzame, maar ook een gezonde maaltijd'. Op die manier wekt ze de indruk dat vlees eten ongezond is, terwijl vlees wel degelijk een gezond product is dat thuishoort in een evenwichtige voeding”, legt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe uit. “Wij pleiten voor een voedzame en duurzame schoolmaaltijd tijdens elke dag van de week, in plaats van te pretenderen dat we de wereld verbeteren door één dag per week geen vlees meer te serveren.”
Het argument van Hertog al zou vegetarisch eten goed zijn voor het milieu, wordt eveneens afgewezen door Boerenbond. “Ooit hebben onderzoekers beweert dat de sector verantwoordelijk is voor 18 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar intussen zijn die cijfers al meermaals weerlegd. Toch blijven ze opduiken om vleesconsumptie met de vinger te wijzen”, betreurt Vangeenberghe. Voorzitter Piet Vanthemsche begrijpt dat EVA wil wijzen op een aantal minder goede zaken in ons consumptiepatroon, maar vraagt om de keuzevrijheid van mensen te respecteren. "Vlees is een goed product. Als je om vlees te eten bij wijze van spreken een doktersbriefje nodig hebt, dan zijn we niet goed bezig", zegt Vanthemsche in Terzake.
Zowel de provincie, Groen! als het Etisch Vegetarisch Alternatief (EVA) begrijpen de felle reactie van Boerenbond niet. “Met Donderdag Veggiedag willen we niemand verbieden vlees te eten”, reageert Tobias Leenaert van EVA. “Het gaat niet om een beperking van de vrijheid van keuze, maar om een uitbreiding ervan, met name dat mensen naast vlees voor een vegetarisch alternatief kunnen kiezen.” Ook Hertog zegt mensen niet te willen verbieden om nog vlees te eten. “We zeggen helemaal niet dat vlees ongezond is, we prijzen gewoon één vegetarische dag aan. Tijdens de andere dagen van de week doet iedereen wat hij wil.”
Dirk Peeters en Hermes Sanctorum van Groen! uiten zich eveneens verontwaardigd. “Belgen eten te weinig groenten en fruit. Dat blijkt uit onderzoek van VLAM. Bovendien eten we gemiddeld drie keer meer vlees dan nodig is. Wie evenwichtig wil eten heeft dagelijks slechts 100 gram vlees nodig, maar de gemiddelde Belg consumeert 270 gram per dag”, stelt Peeters. “Een dergelijke vleesconsumptie is op termijn niet houdbaar, dat heeft ook Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche een half jaar geleden in De Morgen toegegeven. Een initiatief als Veggiedag is daarom een goede stap in de juiste richting.”
Omdat de Belgische vleessector regelmatig geconfronteerd wordt met negatieve berichtgeving, gaat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vlees positief in het daglicht stellen met de campagne ‘Vlees van hier, met plezier!’. Door de duurzame inspanningen van de producenten te belichten en tot bij de consumenten te brengen, hoopt VLAM iedereen te kunnen motiveren deze inspanningen ook in de toekomst verder te zetten.
Vlees van hier is veilig, voedzaam en verantwoord. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne. De campagne benadrukt dat vlees past binnen een evenwichtige voeding en introduceert meteen ook een nieuw begrip: de ‘flexivoor’. Naast de flexivoor, iemand die kiest voor een gevarieerde voeding en vlees “flexibel” afwisselt met vis, vegetarische maaltijden en andere alternatieven, komen ook aspecten als transparantie, voedingswaarde en voedselkilometers aan bod.
Bekijk hier het debat met Piet Vanthemsche en Tobias Leenaert in Terzake.
Bron: De Standaard/Laatste Nieuws/Terzake/eigen verslag