Tuinbouwbedrijf in Broechem kweekt lekvrije tomaten

Leo en Marja Verdonck telen als enigen in ons land in hun serres in Broechem de 'Intense’. Een tomaat die niet lekt als je hem doorsnijdt en toch even vol van smaak is als een andere. "Leg een gewone tomaat op een broodje en enkele uren later heb je een doorweekt broodje. Met de Intense is dat verleden tijden", vertelt Marja.
8 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Leo en Marja Verdonck telen als enigen in ons land in hun serres in Broechem de 'Intense’. Een tomaat die niet lekt als je hem doorsnijdt en toch even vol van smaak is als een andere. "Leg een gewone tomaat op een broodje en enkele uren later heb je een doorweekt broodje. Met de Intense is dat verleden tijden", vertelt Marja.

"We zijn er drie jaar geleden mee begonnen op een beperkte oppervlakte. Op dat moment was er nog een andere teler in België mee bezig, maar die is intussen al gestopt. Het resultaat en de opbrengst waren het eerste jaar trouwens niet om over naar huis te schrijven, maar ondertussen staat de nieuwe tomaat op punt", aldus Marja Verdonck.

Guy Jennes van de coöperatieve telervereniging Greenpartners gelooft rotsvast in Intense. "Leo en Marja waren ook de eersten om de pruimtrostomaat te telen, en nu nemen ze opnieuw het voortouw. In het segment van de voorverpakte salades is zeker een plaats weggelegd voor de nieuwe tomaat. Geen natte boel in het potje, maar een lekkere, volle, droge tomaat. Investeren en innoveren loont en dat wordt opnieuw bewezen".

De saploze variant van de klassieke tomaat werd uitgevonden door het Nederlandse zadenbedrijf Nunhems. Nederlandse zaadbreinen waren al sinds 1986 aan het broeden op deze tomaat. "Elk veredelingsproces duurt makkelijk meer dan tien jaar", zegt René Henquet, tomatenmanager bij Nunhems.

"Begin jaren tachtig werd een wilde variant van de tomaat ontdekt die bijzonder weinig vochtverlies kent. We hebben de genen van de tomaat gelokaliseerd en proberen kruisen met andere rassen. Meer dan honderd variëteiten werden uitgeprobeerd om uiteindelijk pas vorig jaar tot een bevredigend antwoord te komen". De eerste niet-druipende tomaten ter wereld liggen inmiddels in de Britse supermarktketen Tesco.

Meer informatie: Intense

Bron: Het Laatste Nieuws/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek