Trein knalt aan hoge snelheid tegen loslopende koeien
nieuwsIn het Oost-Vlaamse Nieuwerkerken heeft een trein vrijdagmorgen vijf loslopende koeien aangereden. Zij waren uit een nabijgelegen weide ontsnapt. Hoewel de trein met een snelheid van 140 kilometer per uur op de koeien knalde, bleven alle achthonderd passagiers in de trein ongedeerd. De koeien overleefden de klap niet.
De trein was vrijdag in alle vroegte vertrokken in de Oostkantons en reed met hoge snelheid naar de kust. Toen er net voorbij Aalst koeien op de sporen liepen, kon de trein niet meer stoppen en hij reed de dieren met een harde klap aan. Even werd gevreesd dat er slachtoffers aan boord van de trein waren gevallen, maar dat bleek niet het geval.
De koeien waren van twee landbouwers uit de buurt. Hoe ze uit hun weide naast de spoorweg zijn geraakt, is nog onduidelijk. “De politie kwam ons verwittigen dat er zeven koeien losliepen. We zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan, maar voor we ze konden terugdrijven naar de weide, kwam er al een trein aan”, zegt Gilbert De Vulder uit Nieuwerkerken. Eén koe van hem en vier van zijn collega Louis De Vadder uit Denderhouten overleefden de klap niet.
Hoe de koeien uit de weide geraakten, is nog niet geweten. “Normaal blijven zij braaf waar ze zijn. Ik vermoed dat ze van iets geschrokken zijn en zodanig in paniek zijn geraakt dat ze over en door de afsluiting zijn gesprongen”, aldus De Vulder. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd.
Het duurde lange tijd voor de sporen opnieuw vrijgemaakt waren. De passagiers hadden het behoorlijk lastig tijdens het lange wachten. Omdat de airconditioning het een tijdje begaf was het snikheet aan boord. De civiele bescherming werd opgetrommeld om samen met het Rode Kruis en vrijwilligers van de brandweer flesjes water uit te delen. Uiteindelijk kon de trein op eigen kracht de tocht verder zetten. De machinist die in shock was, werd vervangen.
Volgens Bram De Sadeleer van Infrabel gebeurt het zelden dat een trein een loslopend dier aanrijdt. De landbouwers zullen waarschijnlijk moeten opdraaien voor de schade aan de trein, de kosten voor de opruiming en het financieel verlies door de vertraging. Dit gebeurt meestal met een minnelijke schikking via de familiale verzekering.
Bron: Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws