Tiense Suikeraffinaderij stelt gezuiverd bietenwater ter beschikking

Tiense Suikerraffinaderij stelt gezuiverd restwater ter beschikking als sproeiwater aan landbouwers, groendiensten of andere spelers in nood. Dagelijks gaat het om 1 miljoen liter of zo'n 40 vrachtwagens gevuld met water. Door de droogte krijgt de teelt van suikerbieten in Europa het bovendien moeilijk.

16 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 16 augustus 2022 14:07
Lees meer over:

De suikerfabriek uit het Vlaams-Brabantse Tienen is al decennia bezig met waterrecuperatie. Het restwater wordt al sinds de jaren 1980 gezuiverd. Sinds 2018 wordt er ook gezuiverd water ter beschikking gesteld voor de landbouwers en de groendiensten van de stad. Maar door de droogte neemt de vraag naar water toe en wil het bedrijf zijn aanbod uitbreiden.

"Water zit in het DNA van een suikerfabriek," zegt directeur Jan Ingels. "Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo'n 75 procent water. Dit wordt tijdens de bietencampagne gerecupereerd en hergebruikt als waswater en proceswater." De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, gerecupereerd waar mogelijk en gezuiverd. Op het einde van het productieproces blijft wel nog restwater over, dat het bedrijf ter beschikking stelt als sproeiwater.

Door de toenemende droogteproblematiek breidt de Tiense Suikerraffinaderij zijn plannen uit, met de bedoeling nog meer water te recupereren en te zuiveren, en in samenwerking met de Watergroep drinkwater voor 10.000 gezinnen aan te bieden en extra irrigatiewater voor landbouwers te voorzien. Het project werd "De Tiense Watervelden" gedoopt.

Hittegolf Europa raakt suikerbietenoogst

Dat de droogte en de hittegolf een negatieve impact heeft op de suikerbietenteelt, blijkt uit de Europese oogstverwachting. De suikerproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zal komend seizoen in totaal 16,4 miljoen ton bedragen, ongeveer 1 miljoen ton minder dan een jaar eerder, schat handelsbedrijf Czarnikow. Dat betekent dat de regio misschien meer dan gewoonlijk suiker zal moeten importeren. Blijft de regen uit, dan kunnen de productievooruitzichten nog verder neerwaarts worden bijgesteld.

De prijzen voor witte suiker op de termijnmarkt in Londen zijn de afgelopen twee weken gestegen en liggen momenteel 8 procent onder het hoogste punt in vijf jaar dat in juni werd bereikt. Volgens kenners kunnen hogere prijzen betekenen dat er minder zal worden gekocht. Dat zou kunnen inhouden dat sommige snoep- en chocoladeproducenten hun productieniveaus gaan verlagen, zo klinkt het.

De bieten worden doorgaans vanaf de herfst geoogst. De teelt kan nog herstellen als het weer op korte termijn omslaat. Maar gelet op de voorspellingen lijkt dat scenario onwaarschijnlijk. Volgens boeren valt tegen dergelijke hitte en de droogte ook nauwelijks op te sproeien.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek