Suiker wordt goedkoper in Europa
nieuwsDe Europese Commissie heeft woensdagmorgen haar akkoord gegeven aan een voorstel van commissaris voor landbouw Franz Fischler voor een gedeeltelijke liberalisering van de suikersector in Europa. Verwacht wordt dat tegen begin volgend jaar de EU-lidstaten een akkoord zullen bereiken over het voorstel.
Fischler begon zijn persconferentie woensdagmiddag met de vaststelling dat iedereen -ook de Europese boerenorganisaties- het eens zijn dat het huidige beleid niet kan worden verdergezet. Het kost te veel aan subsidies, het levert hoge prijzen voor de consumenten op, het is slecht voor het milieu, het levert problemen op met internationale handelspartners, de sector is in verval ondanks de bescherming.
Momenteel is de suikerprijs in Europa tot driemaal hoger dan de prijs op de wereldmarkt. Bovendien is Europa een netto-uitvoerder, hoewel andere landen onmiskenbaar veel efficiënter produceren. Een volledige liberalisering gaat Fischler echter te ver, omdat dit de suikerproduktie in grote delen van Europa zou beëindigen. Nu zullen enkel de zwakste producenten weggeconcurreerd worden.
Daarom kiest de Commissie voor een mix van een prijsdaling met een derde en een produktiedaling met een 16 procent. Exportsubsidies worden grotendeels afgeschaft. Om de pil te vergulden, wordt de operatie gefaseerd doorgevoerd, vanaf 2005. Bovendien krijgen de getroffen boeren een directe inkomenssteun, een forfaitaire vergoeding die het inkomensverlies voor 60 procent compenseert.
De huidige gegarandeerde afzet aan gegarandeerde prijzen komt ook de ACP-landen (landen in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan) ten goede, via een systeem van handelsvoordelen. De Commissie neemt zich voor de vermindering van dat voordeel te compenseren. Eind dit jaar volgt een gedetailleerd plan daartoe.
Het plan dat woensdag is goedgekeurd, is wel nog niet helemaal klaar. In de komende maanden moeten experten van de Wereldhandelsorganisatie WTO zich uitspreken over het huidige EU-suikerregime. Belangrijke suikerproducenten als Australië en Brazilië hebben bij de WTO klacht ingediend tegen de subsidiëring. Afhankelijk van de uitspraak moet het regime verder bijgesteld worden.
De Commissie neemt zich ook voor om in 2008 het plan te evalueren. Tegen dan zou de huidige onderhandeling over de verdere liberalisering van de wereldhandel (de 'Doha-ontwikkelingsronde') moeten zijn afgerond. Het resultaat zou invloed kunnen hebben op het nieuwe suikerregime.
Fischler is er zeker van dat de prijs van suiker in de winkel sterk zal dalen. Of ook frisdranken en snoepgoed goedkoper worden, hangt af van de vraag of producenten de prijsdaling van hun grondstof zullen doorrekenen.
Bron: Belga
Bron: Belga