Spanning in de fruitteelt: BFV-telers beslissen deze week over samengaan met BelOrta

Wel of niet... De leden van de Belgische Fruitveiling (BFV) beslissen de komende tijd of zij zich bij BelOrta willen aansluiten of op eigen houtje verder gaan. Deze week krijgen zij op drie verschillende vergaderingen uitleg over het samengaan van BelOrta en BFV waarover beide veilingen vorig jaar een akkoord bereikten. De beslissing van de telers zorgt voor onrust in de fruitsector. Meer vrije telers op de markt zou de prijsvorming immers verder kunnen drukken.

21 februari 2023  – Laatste update 22 februari 2023 10:09
Lees meer over:

Vorig jaar kondigde groente- en fruitveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver en de Belgische Fruitveiling (BFV) een "integratie" aan om samen sterker te kunnen staan in deze woelige tijden. Met name de fruittelers maken al jaren moeilijke tijden door en komen amper nog uit de kosten. De financiële malaise drukte ook op de daadkracht van BFV.

In het principeakkoord tussen de raden van bestuur van de veilingen was ook overeengekomen dat de coöperant-telers van BFV de kans kregen om op te gaan in BelOrta. Over de voorwaarden hiervan zal deze week duidelijkheid volgen. “We werken al een jaar aan de plannen. Ik denk dat we een goed aanbod hebben, maar de telers moeten uiteraard zelf beslissen”, vertelt Mario Vanhellemont, fruitteler en bestuurslid van BFV. Voorafgaand aan de vergaderingen wil hij geen inhoudelijke details delen over het aanbod van BFV-BelOrta.  

De eerste vergadering met BFV-telers vindt dinsdag plaats in Sint-Truiden, waarna het woensdag de beurt is aan Glabbeek en donderdag aan Vrasene. “De afstand tussen Vrasene en Sint-Truiden (waar het hoofdkantoor van BFV ligt, red) is geen 120 kilometer, maar 1.020 kilometer”, vertelt een BFV-teler uit het Antwerpse die donderdag de vergadering in Vrasene bijwoont. Hij doelt daarmee op de afstand die de telers voelden tussen veiling en de praktijk. Het herwinnen van het vertrouwen van de telers lijkt een belangrijke taak van BelOrta.

S_DSC02125_mario vanhellemont

Pro en contra

Volgens Vanhellemont kan de BelOrta-optie de fruittelers mogelijk verder helpen. “BelOrta heeft een groot aanbod waardoor het risico gespreid is en er ook een sterk aanbod naar de handel ligt.” Toch is niet iedereen overtuigd van het belang van een coöperatieve. “Vroeger bestonden veilingen uit talloze kleine telers die alleen samen een vuist konden maken. Tegenwoordig zijn het veelal grotere bedrijven die ook zelf behoorlijk sterk staan in onderhandelingen met afnemers en jaarrond productie kunnen garanderen”, aldus de teler uit het Antwerpse die twijfelt over zijn beslissing. “Voor mij is het 50-50.”

De teler is onder andere benieuwd naar de commissievoorwaarden van BelOrta. “BFV vroeg zes procent over heel het volume, bij BelOrta wordt er met een staffel gewerkt. En hoe zit het met de kapitaalsopbouw die BFV-leden in het verleden hebben gedaan. “Krijgen we dat mee als we uitstappen of niet”, vraagt de teler zich af. De kapitaalsopbouw betreft de bijdragen die telers in het verleden hebben gedaan aan de veiling. Volgens de betreffende teler zou dat tussen de 25.000 en 50.000 euro per teler bedragen.

"Belangrijke dag voor de fruitsector"

In de wandelgangen klinkt dat 30 procent van de telers overweegt op eigen houtje verder te gaan. Daarmee zou het vrije aanbod op de markt toenemen en de prijsvorming, die al slecht is, verder gedrukt kunnen worden, zo luidt een zorg in de fruitsector. “Het is te vroeg om hier iets over te zeggen. Deze geruchten zijn nergens op gebaseerd. De telers zullen dezer dagen beslissen”, vervolgt Vanhellemont die beaamt dat het een belangrijke dag is voor de fruitsector. “Telers moeten nu beslissen of ze in een coöperatie verder willen of dat ze onafhankelijk verder gaan.” Zelf kiest Vanhellemont, fruitteler uit Tielt-Winge, in ieder geval voor BelOrta. “Samen sta je sterker.”

BelOrta, met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik, telt 950 groente- en fruittelers. Belgische Fruitveiling, die actief is in Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene, is de kleinere van de twee met 470 lokale hardfruittelers.

BelOrta en BFV integreren om sterker te staan in woelige tijden
Uitgelicht
Veilingen BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) willen samen verder om de talrijke uitdagingen beter het hoofd te bieden. De raden van bestuur hebben een principeakkoord ber...
29 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek