BelOrta en BFV integreren om sterker te staan in woelige tijden

Veilingen BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) willen samen verder om de talrijke uitdagingen beter het hoofd te bieden. De raden van bestuur hebben een principeakkoord bereikt over de integratie van beide veilingen onder BelOrta. De plannen worden de komende tijd tegen het licht gehouden door onder andere de mededingingsautoriteit. Doelstelling is om uiterlijk op 1 juli 2023 van start te gaan. Met de integratie neemt de schaalvergroting in het Belgische veilingwezen verder toe. Ook de twee andere veilingen van België - REO en Hoogstraten - werken aan een fusie die eind dit jaar rond moet zijn.

29 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 september 2022 11:42
Lees meer over:

BelOrta kwam tot stand in 2013, door de fusie tussen Mechelse Veilingen en Coöbra. Toen een jaar later ook Veiling Borgloon toetrad, was de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België een feit. Deze veiling wordt een stuk groter door de “integratie” van de Belgische Fruitveiling (BFV) zoals het omschreven wordt. “Er zijn verschillende vormen van samenwerking tegen het licht gehouden en een vereniging van de activiteiten onder de noemer van BelOrta was de meest optimale variant”, zegt Marc Grauwels, directeur van BFV.

BelOrta, met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik, telt 950 groente- en fruittelers. Belgische Fruitveiling, die actief is in Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene, is de kleinere van de twee met 470 lokale fruittelers. Het productenpallet van beide veilingen sluit goed bij elkaar aan, stellen beide partijen. BFV is groter in hardfruit, BelOrta is weer sterker in zachtfruit en groenten.

Slagkracht en kostenefficiëntie

"BelOrta en BFV bundelen de krachten waardoor er meer slagkracht en kostenefficiëntie tot stand komt. Zeker in deze onzekere economische tijden is dit een belangrijke en ook noodzakelijke stap”, verklaart Philippe Appeltans, directeur van BelOrta.

De eerste oriënterende gesprekken zijn in de loop van 2021 begonnen. Na de goedkeuring van een intentieverklaring eind februari werd er de afgelopen maanden onder toezicht van een stuurgroep en de respectievelijke raden van bestuur gewerkt aan de verdere concretisering. “In deze raden van bestuur zitten telers van de coöperaties”, vertelt Appeltans om hiermee aan te geven dat de integratie breed gedragen wordt.

In de gesprekken die uitmondden in het principeakkoord van deze week, werden de partijen op zowel juridisch, financieel, fiscaal als HR-vlak begeleid door externe experten. “Verschillende scenario’s werden uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd, waarbij er uiteindelijk geopteerd werd de activiteiten samen te brengen onder BelOrta”, klinkt het. Alhoewel de naam van BFV verdwijnt, zullen de coöperant-telers door het grotere BelOrta vertegenwoordigd worden. Ook de medewerkers van BFV en haar dochterondernemingen blijven aan boord van de geïntegreerde coöperatie.

Stijgende kosten en verstoorde afzetmarkt

“Wij staan voor enorme uitdagingen in de groente- en fruitsector waar wij met zijn allen beter een antwoord op kunnen bieden, dan ieder afzonderlijk. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, vervolgt Appelmans zijn uitleg. Uitdagingen waar de BelOrta-topman op doelt zijn onder andere de sterk gestegen teeltkosten, de kosten voor verpakking, de krappe arbeidsmarkt en de loonindexatie, maar zeker en vooral ook de energiekosten. Verwarmde serretelers zien door de geëxplodeerde gasprijzen hun verdienmodel onder druk staan en hardfruittelers lopen aan tegen enorm toegenomen frigokosten.

De hardfruitsector heeft dan vooral te kampen met sterk verstoorde markten als gevolg van geopolitieke spanningen. Sinds de Russische inval in Oekraïne is export naar Russisch sprekend gebied quasi onmogelijk. Daarenboven verleggen Poolse, maar ook Turkse en Servische producenten hun exportlijnen naar onze afzetregio’s waardoor de prijs gekelderd is. Met de fusie zullen de huidige uitdagingen in vooral de appelsector niet meteen het hoofd geboden worden, erkent Grauwels die in dat verband ook spreekt van een uitzonderlijke situatie. “Maar door onze krachten te bundelen kunnen we bijvoorbeeld wel een breder assortiment clubrassen bieden en een stabielere leverancier worden van het lokale product.”

Risicospreiding

Ook de geografische spreiding van de coöperant-telers over een groter gebied in Vlaanderen heeft voordelen. “Doordat we zo beter verspreid zijn over Vlaanderen, zijn we ook beter ingedekt tegen de risico’s van bijvoorbeeld hagelschade”, geeft Appeltans een voorbeeld. Niet alleen staan de veilingen samen sterker in hun onderhandelingen met de afnemers, ook afnemers hebben baat bij de fusie. “We kunnen een nog breder assortiment aanbieden en ook meedenken in verschillende concepten. Daar is toch een bepaalde schaalgrootte voor nodig.”

Het samengaan van beide veilingen biedt verder talrijke mogelijkheden tot kostenefficiëntie op vlak van IT, logistiek, opslag en verpakkingen. “Maar we spreken vooralsnog in de voorwaardelijke vorm. Er is een principeakkoord bereikt, de details moeten nu verder uitgewerkt worden en ook moeten diverse organisaties, zoals de mededingingsautoriteiten groen licht geven.

lode ceyssens

Eerlijke prijzen voor onze fruittelers verdient absolute prioriteit. Door de krachten te bundelen staat de fruitteler weer een stuk sterker in de keten van vers fruit

Lode Ceyssens - Boerenbond

Er wordt door Boerenbond alvast enthousiast gereageerd op het nieuws. “Wij juichen deze volgende stap toe en verwachten dat er gestreefd wordt naar een betere commercialisatie, efficiëntieverhoging en kwaliteitsborging. Cruciaal voor Boerenbond is dat fruittelers zelf beter worden van deze integratie tussen twee grote Vlaamse spelers in de hardfruitsector. Eerlijke prijzen voor onze fruittelers verdient absolute prioriteit. Door de krachten te bundelen staat de fruitteler weer een stuk sterker in de keten van vers fruit. Coöperatief ondernemerschap is in de moeilijke economische situatie waarin de fruitsector zich vandaag bevindt, meer dan ooit van belang. Boerenbond blijft het belangrijk vinden dat fruittelers hun afzet dicht bij de productiesites kunnen realiseren”, klinkt het.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek