header.home link

Solidariteitjes bij Colruyt om pluimveehouders tijdens vogelgriep te steunen

13 februari 2023

Eieren van vrije-uitloopkippen kunnen niet meer worden verkocht als vrije-uitloopeieren wegens de ophokplicht. De betrokken pluimveehouders moeten hun eieren nu verkopen aan een lagere prijs als scharreleieren. Om de pluimveehouders een hart onder de riem te steken, lanceert Colruyt Group de ‘solidariteitjes’: scharreleitjes met dezelfde prijs als vrije-uitloopeitjes.

Lees meer over:

Sinds oktober vorig jaar is er een ophokplicht voor pluimvee in België. Hiermee wordt het risico voor onder meer kippen kleiner om besmet te geraken met het vogelgriepvirus. Dit betekent ook dat eieren van vrije-uitloopkippen niet meer als vrije-uitloopeieren verkocht kunnen worden. Om van vrije-uitloopeieren te spreken moeten kippen 16 weken buiten kunnen lopen. Indien niet, worden het scharreleieren. Dat is geen goed nieuws voor de pluimveehouders van deze kippen, want hun eieren worden afgewaardeerd tot scharreleieren, waardoor ze er een lagere prijs voor krijgen en er een overaanbod van scharreleieren kan ontstaan op de markt.

Om deze pluimveehouders een hart onder de riem te steken, lanceert Colruyt Group de ‘solidariteitjes’. Dit zijn eieren van de getroffen pluimveehouders en waren voormalige vrijeeuitloopeieren. De consument betaalt voor de ‘solidariteitjes’ de prijs van vrije-uitloopeieren en steunt op die manier de getroffen pluimveehouders. “Deze pluimveehouders hebben extra investeringen gedaan om een vrije uitloop te bouwen en dienen die nog steeds te onderhouden. In normale omstandigheden krijgen deze pluimveehouders hier een vergoeding voor, en dankzij de ‘solidariteitjes’ blijft dit behouden”, aldus Colruyt Group.

Solidariteitjes
Uitgelicht
Het vogelgriepvirus veroorzaakte het voorbije jaar 29 uitbraken in pluimveebedrijven of bij hobbyhouders in ons land. Volgens het federaal Voedselagentschap (FAVV) werden nooi...
18 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek