Slow Food-beweging legt Mc Donald's op de rooster
nieuwsDe Slow Food-beweging ontstond in de jaren '80 in Italië als reactie op de opening van een McDonaldsrestaurant in hartje Rome. De groep, die wereldwijd 75.000 aanhangers telt, ageert tegen "de opmars van fast food, de moderne voedingsindustrie en de vervlakkende eetcultuur" en ijvert voor het behoud van "authentieke, ambachtelijk geproduceerde lokale gerechten" en "voor de diversiteit van de goede smaak".
"McDonald's is de laatste twee jaar wel ten goede veranderd door meer lokale producten te verkopen zoals bijvoorbeeld pasta in Italië, maar blijft voor het overgrote deel industrieel geproduceerd voedsel aanbieden dat overal ter wereld dezelfde smaak heeft. Mensen die geregeld fast food eten verliezen hierdoor kennis van de verschillende lokale smaken", aldus Guillio Coloma, vice-voorzitter van Slow Food.
Stephane De Brouwer, communicatiedirecteur van McDonald's Belgium, wees erop dat van de vijftien producten die zijn keten in Belgische restaurants aanbiedt er slechts vier zijn die McDonald's wereldwijd verkoopt. "De overige zijn Europees of lokaal gebonden zoals bijvoorbeeld het speculozendessert. Vooraf werd getest of het bij Belgische consumenten in de smaak zouden vallen. Ook bij McDonald's is er dus een grote variëteit van smaak", aldus De Brouwer die benadrukte dat voedselveiligheid prioritair is.
Woordvoerder Ivo Mechels stelde dat verbruikersorganisatie Test-Aankoop culinaire diversiteit toejuicht en zich kant tegen een evolutie naar "smakeloze eenheidsworst". Ondanks het feit dat ook 'slow food' soms ziekteverwekkende micro-organismen bevat en commercieel misbruik her en der leidt tot hoge prijzen is de eindbalans volgens Mechels positief. "Slow Food daagt industriële voedingsproducenten uit consumenten te beschouwen als volwaardige partners met een individuele smaak en niet als een onwetende massa".
Het debat woensdag had plaats naar aanleiding van het komende tweejaarlijkse Internationale Salon voor Landbouw, Veehouderij en Tuin en Groene Zones, dat van 7 tot 11 december plaats heeft in Brussels Expo. Daar zal ruime aandacht gaan naar streekproducten. Marc Jacobs, directeur van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur, kondigde bovendien aan dat zijn organisatie op vraag van minister van Cultuur Bert Anciaux de "Eerste Week van de Smaak in Vlaanderen" voorbereidt, van 16 tot 25 november 2006.
Bron: Belga